Cykling väcker gamla minnen

TatjanaNyheter

Foto: Emma Franzén

Alla har rätt till vind i håret. Så kan man sammanfatta idén bakom organsationen Cykling utan ålder.

Text: Elisabet Wahl

Vi vill minska ofrivillig ensamhet och det gör vi med hjälp av cykling, berättar ordförandeduon Kate Ohlsson och Alf Benson.

– Det är något som händer med de äldre när de sätter sig i våra cyklar. De kommer upp en bit, ser mer och får en annan värdighet än om vi kör dem med rullstol. Jag har sett det så många gånger.

Det säger vice ordförande Kate Ohlssons och beskriver en tur hon gjorde med två äldre damer som fick skjuts av henne under en av de många cykelturer som Cykling utan ålder anordnar varje år. Hennes ord är också en bra beskrivning på vad föreningens hela idé är. Cykling utan ålder anordnar nämligen cykelturer genom att koppla ihop volontärer med äldre, speciellt de som bor på särskilda boenden.

– Det finns en stor ensamhet och när kroppen lägger av är det inte så lätt att göra saker. Många äldre känner att de inte är behövda och inte har samma sammanhang längre, säger Alf Benson ordförande i föreningen.

Han och Kate Ohlsson har många exempel på hur cykelturerna verkar göra de äldre väldigt gott. Speciellt om man åker till välkända ställen där de varit många gånger förut.

– Det verkar trigga igång grejer i hjärnan. Det är inte bara en volontär, utan många, som vittnat om hur personalen blivit helt häpna när den boende kommit tillbaka och är piggare än på länge. ”Vad har ni gjort med henne?” är en inte allt för ovanlig reaktion.

Så hur går det till då rent praktiskt? Upplägget är enkelt. Föreningen rekryterar och utbildar volontärer som får titeln pilot. Boenden och kommuner som är intresserade ansluter sig och genom ett bokningssystem på föreningens hemsida kan piloter och de som vill ta sig en tur hitta varandra.

– Bokningssystemet gör det hela väldigt smidigt. Man kan lägga in bokningar och önskningar från bägge håll, säger Alf Benson.

Just nu finns Cykling utan ålder i 45 av landets kommuner och även om föreningen inte aktivt jagar fler samarbetspartners så pågår hela tiden ett arbete med att dra igång på fler håll. Samarbetet brukar börja med en digital informationsträff. Efter det kan de som vill ansluta sig och få hjälp med allt från att hitta volontärer till att få köpa cyklar till ett rabatterat pris eller även låna cyklar under en kortare tid för att se om det här är något man vill vara med i.

– Just nu har vi flera samarbeten på gång med Röda Korset, men det här låter väl också som något som kan passa Cykelfrämjandet?

Kate Ohlsson lyfter fram att cykelturerna inte bara är betydelsefulla för dem som får åka med. Även många av piloterna vittnar om hur mycket de här uppdragen ger dem.

– Man känner sig kanske trött efter jobbet och undrar varför man bokat in en tur, men när man kommer hem är man en helt annan människa. Det här skapar relationer också, själv har jag blivit bjuden på två 100-årskalas och jag vet att en del av dem som blir piloter också känner sig ensamma. Kanske har de flyttat och känner inte så många på sin nya hemort.

CYKLING UTAN ÅLDER
Cykling utan ålder startades i Danmark 2012 och kom till Sverige 2015 och finns nu i över 50 länder. Föreningens idé bygger på fem grundprinciper: Generositet, utan ålder, relationer, långsamhet och storytelling.

Dela!