KRÖNIKA: Ett starkt och levande civilsamhälle skyddar demokratin

TatjanaNyheter

KRÖNIKA. Höstmörkret kom extra tidigt och var extra dunkelt i år. Kommuner släcker gatlyktor och drar ner på julgransbelysningen för att spara el. Samtidigt breder mörkret ut sig över Cykelsverige när den nya regeringen river upp beslut efter beslut som främjar cykling. Regeringens sammanlagda politik hotar transportsektorns klimatmål.

Men det mörka mörkret stannar inte där utan sveper över flera politikområden och skuggar till och med vår liberala demokrati. En riksdags­ledamot krävde nyligen stopp av statliga medel till organisationen Civil right defenders efter att de publicerat en granskning av Tidöavtalet. Även Naturskyddsföreningen granskade samma avtal och konstaterade att det ”kommer inte ens i när­ heten av att leverera på miljö­ och klimatområdet”. En vecka senare, lagom till halloween, uppmana­ des Naturskyddsföreningen att lämna ut namn på privatpersoner som skänkt pengar till organisatio­nen. Frågan kom från en tjänsteperson på riksdags­ kansliet. Superläskigt. På riktigt.

Nu mer än någonsin behövs ett starkt och levande civilsamhälle, som ett skyddande hölje för demokra­tiska värden och grundläggande fri­ och rättigheter. Forskning inom olika områden visar på cykelns betydelse för folkhälsa, miljö, jämställdhet, social hållbarhet och klimat. Historiskt har cykeln varit ett viktigt verktyg i kampen för lika och allmän rösträtt.

Vi på Cykelfrämjandet jobbar hårt för att driva politiken i en cykelvänlig riktning, såväl lokalt som nationellt. Cykelfrämjandet är ett kugghjul i arbetet för ett tryggt, grönt och lugnt samhälle. En stänkskärm mot skit och politisk sörja.

Har du ännu inte kommit på vad du ska ge i jul­ klapp? Du kan till exempel bli medlem (om du inte redan är det) eller ge bort ett medlemskap i Cykelfrämjandet – just nu för endast 125 kr per år (ord. pris 275 kr).

Ju fler vi är desto starkare blir vår röst. Du som medlem betyder allt – kanske mer än någonsin!

Tatjana Borić-Persson,
chefredaktör tidningen Cykling

Dela!