Mambona lagar både korv och cyklar

TatjanaNyheter

Mambona Bojang driver korv- och cykelmecken i Aspudden i Stockholm. Foto: Hans Hellberg

Mambona Bojang ställde undan kastrullerna och sadlade om. Nu driver han Cykel­ och korvmecken i Aspudden i Stockholm med fokus på återvinning och återbruk av gamla bortglömda cyklar. Hans verkstad har blivit en social smältdegel för både unga och gamla.

Text och foto: Hans Hellberg

Han har jobbat som kock såväl i Bangkok som på flera av Stockholms kända krogar. De sista åren har han lagat, som han säger, ”riktig och god mat” åt eleverna på Fryshusets skola i Husby. Men för drygt ett år sedan fick det vara nog.

– Det var jättekul att laga mat till kidsen men jag började bli trött på mina egna smaker och kände att jag rullat mina sista köttbullar och vispat mina sista såser. Och cyklingen och mekandet har alltid varit en stor del av mig, säger Mambona Bojang.

Förra sommaren drog han tillsammans med en kollega, i en nedlagd livsmedelsbutik från 1950-talet, i gång det som skulle bli någonting mer än bara en vanlig verkstad.

– Vi vill vara en annorlunda verkstad, ta med lite av servicekänslan från restaurangen som jag ofta saknat i cykelbranschen. Man vinner mycket på att vara trevlig och inte idiotförklara kunden, som man ibland kan känna när man själv är inne i en cykelbutik, säger han.

MOTVERKAR RESURSSLÖSERIET
Annorlunda är också den tydliga inriktningen på återvinning och återbruk både av hela cyklar och cykeldelar. De flesta cyklar får de gratis genom att hjälpa hyresvärdar och bostadsrättsföreningar att rensa ut bortglömda cyklar från förråd och cykelrum. Men de köper också upphittade cyklar som ingen saknar från polisen.

– Det är ett enormt resursslöseri som också bidrar till att bygga på skrotberget att så många cyklar står bortglömda någonstans samtidigt som det säljs cirka 600 000 nya cyklar varje år, säger Mambona.

Sedan i vintras driver Mambona företaget själv. Förutom att laga punkteringar och göra service är hans specialitet att bygga nya cyklar av gamla genom att plocka delar från flera olika cyklar. Kunden väljer en passande ram som blästras och lackeras i en färg som sticker ut och matchas sedan med passande begagnat styre och gafflar. Kedja, däck, växlar och bromsar är dock nya.

– En sådan cykel kostar lika mycket som en motsvarande ny men kunden får en helt unik hoj.

På korv- och cykelmecken har korvar namn som Crescent Classic, Gros Continental, Fuji Tourer, Stödhjulet och Tour de France. Foto: Hans Hellberg

SOCIAL MÖTESPLATS
Mambonas intresse för andra människor och lediga sätt har gjort Cykelmecken till en social mötesplats för cykelintresserade, grannar och ungdomar, som gärna kommer förbi och tar en fika och snackar lite cykel. Ett par dagar i veckan har han också frivillig hjälp av Alejandro och Mats, som gillar atmosfären i verkstan och tycker det är kul att skruva och mecka.

Ännu mer mötesplats har det blivit sedan Mambona tillsammans med två gamla restaurangkolleger i våras öppnade en korvkiosk i en begagnad byggbod i anslutning till verkstan. Alla korvar har förstås namn som anknyter till cykling i någon form – Crescent Classic, Gros Continental, Fuji Tourer och Stödhjulet, som är en enkel kokt med bröd. Populärast är Tour de France, merguezkorv med surkål, aioli, ajvar och feferoni i ett irakiskt samounbröd. Korvkiosken sköts av fem skolungdomar, bland annat några gamla elever från Fryshuset.

– Det är sjukt kul att jobba med barn och ungdomar. Flera av dem har hjälpt till i starten av verkstan så det känns roligt att jag nu kan ge dem jobb.

Korvkiosken har hittills öppet på helger och skollov och har snabbt blivit en succé i grannskapet.

– Det kommer bland annat många barnfamiljer från den närliggande Aspuddsparken. Nu kommer många hit inte bara för att få punkan lagad utan även för att käka en god korv eller glass.

VILL ÖPPNA I GÖTEBORG OCH MALMÖ
Hittills i år har Mambona jobbat varje helg och i början på sommaren kunde han ta ut sin första lön. Nu drömmer han om att snart kunna anställa så att han själv kan hinna bygga fler egna cyklar. Försäljningen av egenbyggda cyklar svarar hittills bara för några procent av verksamheten. Många har föreslagit honom att även börja sälja nya cyklar för att öka lönsamheten i firman.

– Visst skulle jag tjäna mycket mer pengar på det. Jag förstår att handlare tar in skitcyklar från Kina för tusen spänn och säljer dem för sextusen, det är absolut big business men ökar klimatpåverkan. Jag kommer aldrig att göra det.

I framtiden finns däremot förhoppningar om att öppna en Cykelmeken även i Göteborg och Malmö.

– Det är så sjukt kul att vara sin egen, jag undrar varför jag inte gjort det tidigare. Men jag hade aldrig klarat det utan all support från familj, släkt och vänner samt min mentor Tomas Cykelrecycle, säger han.

Mambona bygger nya cyklar av gamla. Foto: Hans Hellberg

MAMBONA BOJANG

Driver: Cykel- och korvmecken i Aspudden i Stockholm
Ålder: 40 år
Bor: Lägenhet i Fruängen
Familj: Sambo och två barn
Fritidsintressen: Cykling, gym och trädgårdsarbete (när jag hinner)
Motto: Att hjälpa andra och omge mig med bra människor som ger mig energi
Öppettider: tis–fre 10–18, lör 10–16

Dela!