KRÖNIKA: Sörj. Acceptera. Ställ om.

TatjanaNyheter

Foto: Katarina Fagerström

När Novus i somras lät svenskar lista sina viktigaste frågor inför valet hamnade klimat- och miljöfrågan på sjätte plats, trots att världens samlade forskarkår skriker efter snabba och genomgripande åtgärder för klimatet och den ekologiska mångfalden. Våra politiker har hamnat i en visionslös återvändsgränd, och media har hängt på. Valåret har varit en kavalkad av dumheter som trotsat vetenskap och klimatmål: hårdare straff, ännu hårdare straff, tusenlappar till alla bilägare och till de största elförbrukarna, och så lite fler hårda straff.

Hur kunde vi drabbas av detta kollektiva tunnelseende? ”Vad är det ni inte förstår?”, undrar 1944 svenska forskare i en debattartikel som riktas till våra folkvalda.

Men nu är valet över. Äntligen! Nu kan våra makthavare släppa oron för att inte bli omvalda och börja tala klarspråk om de förändringar som måste till, intalar jag mig själv. För nej, vi kan inte fortsätta konsumera, flyga, köra bil och äta animaliskt som vi gör idag. Det är en jobbig insikt för många av oss och det är helt okej att vara ledsen. Låt sorgen ta plats. Sen är det dags att acceptera och raskt börja skapa ett hållbart samhälle. En tillvaro där stress och konsumtionshets ersätts av meningsfull tid med nära och kära. Ett samhälle där större ytor för människor och grönska möjliggör fler aktiva transporter och gör oss friskare och gladare.

Våra politiker har misslyckats med att presentera visioner för en levande framtid. Därför är det upp till oss medborgare, folkbildare, civilsamhällets organisationer, forskare och företag att hjälpa politiker och myndigheter på traven. Under den här mandatperioden måste vi rivstarta det hållbara samhällsbygget.

Vi på Cykelfrämjandet är fast beslutna om att fortsätta driva på för en grön omställning där cykeln är en självklarhet.

Tatjana Borić-Persson, chefredaktör Tidningen Cykling

Dela!