Cykelturveckan i Ulricehamn – cykling och mer därtill

TatjanaNyheter

Allsång, dansbandskväll, utomhusbio och en traditionsenlig avslutningsmiddag förhöjde cykelupplevelsen under Cykelturveckan i Urlicehamn. Foto: Linnea Persson

Ulricehamn stod värd för årets Cykelturvecka i samarbete med Cykelfrämjandet. Cykling tog ett snack med Ulricehamns turistchef Helena Haglund, som var med och arrangerade de cykelintensiva sommardagarna.

Det här var Ulricehamns andra Cykelturvecka. Berätta!
– Ja, första gången var 2005. Den här gången var det i ett något mindre format, men en lika härlig stämning med omkring 150 cyklister från olika delar av Sverige – ett rutinerat gäng som hade avverkat ett stort antal Cykelturveckor. Det fanns en stark sammanhållning bland deltagarna och det blev många trevliga möten och kära återseenden. Vi fick också massor av tips under veckan vilket underlättade vårt arbete.

Hur såg dagarna ut?
– Varje morgon började med samling vid kansliet och en kort genomgång och uppvärmning inför dagens rundor. Vi erbjöd tre rundor varje dag på 30 km, 50 km och 70 km. Många valde de lite kortare rutterna och några få den längsta turen. Våra cykelreparatörer var på plats varje morgon för att hjälpa till med eventuella cykelproblem.

– Vi lade ner mycket tid på att skylta rutterna, så varje morgon i ottan gav vi oss ut för att skylta upp de tre rundorna som gick i fyra olika väderstreck. Varje eftermiddag skulle allt samlas in och sorteras för att nästa morgon sättas upp i en annan del av kommunen.

– Rutterna var planerade så att det skulle finnas mat och kaffe att tillgå oavsett om man cyklade en kortare eller lite längre sträcka. Vi hade även en mobil aktör som byggde upp ett kök utefter de rutterna där det var lite längre mellan stoppen.

De underlagen för cykelrutterna som Ulricehman arbetade fram inför Cykelturveckan kommer att ligga till grund för fortsatt utveckling när det gäller besöksnäringen och cykelturismen, enligt Ulricehamns turistchef Helena Haglund. Foto: Linnea Persson

Cykelturveckan i Ulricehamn är mer än cykling. Vad fanns det för andra aktiviteter?
– Vi ordande allsång, dansbandskväll och utomhusbio liksom en traditionsenlig avslutningsmiddag. Det fanns en konferencier och ett musikband både på invigningen och avslutningen, något som förhöjde upplevelsen och skapade en riktigt härlig stämning.

– Onsdagens aktivitetsdag och cykelkortege var också uppskattad och vi var drygt hundra personer som cyklade i strålande solsken ut till Vings Kvarn. Här togs vi emot med fiolspel och kaffe med hembakta kakor.

Vad tyckte deltagarna om arrangemanget?
– Vi fick väldigt positiv feedback på servicen kring arrangemanget, att det var noggrant skyltat och att det fanns många aktiviteter under veckan. Just skyltningen var viktig för oss och fick bra hjälp av Fritidsförvaltningen. Många har sagt att de vill komma tillbaka och uppleva mer av Ulricehamn, så det ser vi ser vi fram emot och tolkar som ett gott betyg!

Har Cykelturveckan bidragit till att utveckla Ulricehamn som cykeldestination?
– Ja, absolut! De underlagen för cykelrutterna som vi arbetade fram inför Cykelturveckan kommer att ligga till grund för vår fortsatta utveckling när det gäller besöksnäringen och cykelturismen. Vi vill arrangera ett liknande event, men vill då försöka nå ut till en bredare målgrupp där vi även kan erbjuda annan cykling som tex MTB/stigcykling vid sidan av de mer traditionella rundorna.

Dela!