Hon cyklade 2022 km för klimatet

TatjanaNyheter

Anna Gros från organisationen Protect Our Winters (POW) cyklade 2022 km genom Sverige. Utlandet, som cykelmarschen hette, började i Halmstad den 27 juni och avslutades i Kiruna 22 juli. Målet var att göra klimatkrisen till valets viktigaste fråga. Cykelfrämjandet var en av aktörerna som stöttade initiativet. Ta del av Annas berättelse om äventyret.

Vilka är dina starkaste ögonblicket längs vägen?
– Ett av de starkaste ögonblicken var, när jag tillsammans med fem andra cyklister, rullade in i Halmstad och för första gången såg vilket engagemang vi skapat. Där stod ett gäng cyklister och väntade på att få cykla med oss. Bredvid stod en reporter från Hallandsposten och hans fotograf, även de cyklade. I detta möte föddes en känsla av att vi skulle lyckas med det vi satt ut att göra, det jag jobbat ideellt med så länge. En obeskrivlig känsla av lycka och stolthet, en känsla av att förändring är möjlig och att viljan finns.

Vad från detta äventyr kommer du bära med dig framöver?
– Att Sverige är ett långt land med mycket förändringsvilja och kärlek. Jag vet att vi både som samhälle och friluftsmänniskor behöver öppna våra hjärtan, våga känna, för att kunna mäkta med det som krävs av oss i förändringen mot en ljusare framtid. Jag tar också med mig att det går, lite oavsett hur galen idé jag har så kan jag skapa mobilisering och minnen för livet för så många människor. Det är en mäktig och otrolig känsla att veta att det går trots att man tvivlat väldigt många gånger längs vägen.

– Jag vet även att alla som deltagit har gjort olika resor. Någon har utmanat sig socialt, kastat sig in i okända grupper. Många lärt sig lite om klimatet samt insett hur mycket kärlek det finns i Sverige. Flera förstått värdet i att fråga om hjälp, vissa lärt sig att cykla långt, någon att friluftsliv och sova ute inte är så svårt. Alla har vi vuxit som personer under resans gång.

Vad betyder ”att använda sin passion för outdoor till en klimataktion” för dig?
– Jag tror att det är viktigt att börja där man står och använda de verktyg och sammanhang som redan finns framför en. För mig är naturen och outdooor en stor del av min vardag, därför verkar jag bäst där. Jag tror på att vi ibland behöver komma ut och se det vackra vilda vi har omkring oss för att känna den förändring som sker. Jag tror även på samtal både utomhus men även i rörelse. Det är något speciellt i att samtala samtidigt som vi får flåsa oss förbi, bäckar, skogsdungar och kalhyggen. Samtalen blir snabbt djupare, öppnare och mer reflekterande. Vi får naturliga pauser för eftertanke. Det är något jag trott på som denna cykelmarsch bevisat. Jag tror på gräsrotspåverkan och det var precis vad vi åstadkommit med detta projektet.

Varför ska man använda sin passion (för outdoor eller annat) till en klimataktion?
– Om man som jag vill se en förändring i Sveriges och världens klimat- och miljöpolitik så blir det naturligt att verka inom de områden där man redan är passionerad. För mig är det här vi skapar naturliga samtal, i trygga miljöer och når ut med våra budskap. Jag tror även på att göra något som gör en glad (cykla) samtidigt som vi tar i sådana tunga frågor som klimatpolitik är ett vinnande koncept.

– En annan anledning till att använda sin passion för att mobilisera förändringsvilja är nog bara rent av för att det är väldigt roligt, sjukt utmanande och mycket lärorikt.

Det betyder mycket att möta människor som är minst lika engagerade och passionerade som jag, säger Anna om sin resa genom Sverige.

Vad betydde engagemanget längs vägen för ditt egna engagemang?
– Det betyder mycket att möta människor som är minst lika engagerade och passionerade som jag. Det är häftigt att se så många som tror på samma sak som jag. Vi har fått otroligt många hejarop längst vägen och alla som cyklat med har med sin energi och pepp tagit mig hela vägen in i mål. Jag minns allt i de jobbigaste uppförsbackarna tittade jag över axeln och föreställde mig dessa hundratals personer hejandes på mig. Det gav mig styrkan att fortsätta.

Inför valet – hur har cykelmarschen påverkat dig?
– Jag har cementerat min övertygelse om att det viktigaste man gör för klimatet är att rösta på ett parti med en vettig klimatpolitik. Jag är fortsatt övertygad om att vi behöver lyfta frågan och sätta krav på alla partier. Jag har under resan känt en stor sorg över att klimatet inte är en hjärtefråga för gemene man. När man ser alla som engagerar sig och är oroade över framtiden borde det vara högst upp på agendan för alla partier.

Hur tror du cykelmarschen påverkat de människor och platser du besökt?
– Jag tror att vi lyckats få folk förstå att vi omgående behöver ställa krav på det parti vi röstar på, oavsett vilket parti det är. Vi har lyckats få de flesta att förstå att vi inte tycker att man ska rösta på något särskilt parti, utan att man ska rösta på de partier som lovar en bra klimatpolitik tillsammans med för en andra viktiga frågor. Samt att uppföljning och fortsatta krav är viktigt.

Vad betyder medlemskapet och engagemanget i POW för dig?
– För mig är ideellt engagemang en grundpelare i samhället och min vardag. Jag har alltid varit ideellt engagerad och är glad att jag hittat till POW, en organisation som tror på samma sak som jag och låter mig testa detta galna projekt. POW är en gräsrotsorganisation där alla får ta plats och man stöttar de som vill göra skillnad. Jag har tidigare varit engagerad i många olika organisationer men aldrig känt mig så stöttad som jag gör i POW. Mitt engagemang i POW har lett till vänner och minnen för livet.

Antal kilometrar cyklade: 2251 km. Målet var att cykla 2022 km men det blev totalt 2251 kilometer, det blev lite omvägar och event som inte räknades med från början.

Antal dagar på cykel: 23 dagar på cykel + 2 hela vilodagar
Antal tältnätter: 7 tältnätter
Involverade cyklister: 106 st med varierande engagemang

Dela!

Etiketter: