Warmshowers tar världen hem till dig

TatjanaNyheter

Den cyklande franska fyrbarnsfamiljen på cykelsemester.

Vill du träffa cyklister från många andra länder? Då kan organisationen Warmshowers vara något för dig. 
– Det är kul att ta emot folk, få höra deras historier och dela den svenska vardagen med andra, säger Hans Stoops som tog emot över 40 besökare förra sommaren.

Text: Elisabet Wahl

Vi har gillat alla våra gäster, men roligast att träffa var nog den franska familjen som cyklar världen runt med sina fyra barn. De bestämde sig för att ta en paus från det vanliga livet under pandemin och när de cyklade genom Sverige stannade de hos oss.

Orden kommer från Hans Stoops när han funderar på vilka han och hans familj minns mest av de cyklister de tog emot förra sommaren. Gästerna hade alla hittat till familjens sommarställe utanför Trosa via organisationen Warmshowers som bygger på en enkel princip: cyklister välkomnar andra cyklister hem till sig och erbjuder husrum. Man registrerar sig som medlem på organisationens hemsida och kan efter det både ta emot besökare och själv söka ställen att stanna på.

– Vi har inte registrerat vår lägenhet inne i stan utan bara stugan. Ibland har vi inte varit där och då har de fått tälta på gården och haft tillgång till vatten och utedass. Man kan också välja vad man vill erbjuda: bara en möjlighet att duscha eller också någonstans att sova över.

Sammanlagt hade familjen omkring 40 besökare förra sommaren. Det är ovanligt många jämfört med andra svenska medlemmar, men eftersom familjens stuga ligger längs leden Cykelspåret och det egentligen inte finns något annat boende i närheten så blev det ett naturligt stopp för många.

– Det verkar också som att många cykelturister följer i varandras spår. Några som stannade hade talas om oss från några andra turister.

Vilka är det som kommer?
– Det har varit många fransmän, några tyskar och en del belgare. Man kan säga från hela Europa, men inte så många svenskar.

Det här att inte veta vem det är man tar emot, hade ni några funderingar kring det?
– Nej, egentligen inte. Det är cykelturister och då har man i alla fall det intresset gemensamt. Vi har faktiskt bara haft positiva upplevelser och jag tror det var speciellt eftersom det var pandemi. Det var svårt att resa utomlands och då var det bara roligt att ta emot utländska besökare. Man kan också tacka nej om någon frågar, man måste inte ta emot gäster om det inte passar just då.

Vad vill du säga till de som tycker det här låter som en bra idé, men som känner sig lite osäkra?
– Är man själv ute och reser så är det ett bra sätt att lära känna lokalbefolkningen och få tips om bra cykelvägar. Och för oss har det varit ett kul sätt att träffa folk. Men jag tror som sagt att vi fått ovanligt många besökare, en del jag pratat med har haft tio totalt på alla år de varit med, så man behöver nog inte oroa sig för att det ska regna in folk.

Dela!