Här är sommarens cykeläventyr

CykelfrämjandetNyheter

Foto: Jonas Ingman

Nu är det sommar och med den många chanser att ge sig ut på cykeläventyr. Vi har samlat några av årets nyheter och andra tips för dig som vill upptäcka nya vägar, stigar och utsikter i Sverige och i våra nordiska grannländer. Vi ses på cykelvägarna!

BERGSLAGEN
Ta cykeln på tåget till Hallsberg och välj sedan någon av de tre nya lederna till nationalparken Tiveden. De är anpassade efter olika målgrupper och heter Snabbaste, Trevligaste och Häftigaste vägen till Tiveden. Sträckorna är 5–6 mil långa och det finns möjlighet till övernattning längs vägen.
tiveden.se/cykla

BJÖRKLIDEN
Mitt i väglöst land ligger Låktatjåkko Fjällstation. Här kan man äta den berömda Låktavåfflan efter att man cyklat upp till 1228 meter över havet. En heldagsutflykt för den som letar efter en rejäl utmaning.
bjorkliden.com

CYKLA FÖR KLIMATET
Organisationen Protect Our Winters (POW) Sweden cyklar genom Sverige i sommar. Turen börjar i Halmstad den 27 juni och avslutas i Kiruna 22 juli. Syftet är att göra klimatkrisen till den viktigaste valfrågan i höst.
protectourwinters.se/utelandet

DALARNA
Landets första regionala cykelled enligt Trafikverkets ramverkskriterier går runt sjön Runn. Här passerar du byar, kyrkor, historiska Ornässtugan och många badplatser.
visitdalarna.se

DANMARK
Ska du cykla i Danmark blir resan enklare om du använder dig av deras ”knooppuntsystem”. Det är ett sammanhållet nät av cykel- och vandringsleder som knyts ihop av noder där du kan välja åt vilket håll du vill fortsätta. Tydliga kartor och en digital ruttplanerare gör turen ännu enklare.
knudepunkter.dk

FINLAND
I södra Finland har man tagit fram och skyltat fem olika rutter i ett ledsystem på nästan 90 mil från Hanko i väster till Kuusankoski i öst. Här kan man välja kortare turer med två övernattningar eller riktiga äventyr som beräknas ta tio dagar. Rutterna är också anpassade efter kollektivtrafik, så det är enkelt att starta och avsluta resan.
bikeland.fi/en/southbycycle

GÄSTRIKLAND
Under samlingsnamnet Biking Gästrikland satsar kommunerna i Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo på att locka till sig så många mountainbikeentusiaster som möjligt. Här finns mer än 35 banor och 280 kilometer sammanhängande led som vänder sig både till nybörjaren och den som vill ha en rejäl utmaning.
bikinggastrikland.se

HELSINGBORG
Besöka vingårdar i Sverige? Det går alldeles utmärkt om man följer Vingårdsrundan i nordöstra Skåne. Turen är på 124 kilometer och följer till största del Kattegattleden.
familjenhelsingborg.se

LOFSDALEN
Tre nya leder öppnas i fjällparken för dig som gillar mountainbike: en blå som ska passa hela familjen, en röd för den som vill ha något mer avancerat och en svart som är tekniskt krävande och har hämtat inspiration från enduro.
lofsdalen.com

LYCKSELE
En lättcyklad led på 16,9 km med några tekniska partier. Byggd av den lokala cykelklubben själva med medel från Länsstyrelsen.
facebook.com/groups/491258400888533

NORGE
I vårt västra grannland hittar du många olika alternativ. Det finns tio nationella cykelleder där du kan uppleva allt från fjordar och fjäll till kulturbygder och kanaler. En av de mest kända är Rallarvägen som skapades när järnvägen drogs fram. Du kan också cykla nya Unions- leden som går från Moss där den norsk-svenska unionen bildades 1814 och till Karlstad där unionen upp- löstes 1905.
visitnorway.com

SMÅLAND
Är du sugen på att se var Astrid Lindgren hittade inspiration till sina böcker? Då är Cykla i Filmland- skapet något för dig. Via sex olika turer tar du dig med cykeln förbi kända byar som Katthult, Bullerbyn och Mariannelund.
cyklaifilmlandskapetsmaland.se

TÄNNÄS
Här invigs en nygrävd mountainbikebana för barn och nybörjare. Till skillnad från många andra grävda banor behöver man inte åka lift för att använda denna.
tanndalen.com

ULRICEHAMN
Välkommen tillbaka till Cykelfrämjandets eget evenemang Cykelkulturveckan som varit inställd de senaste två åren. Den 3 till 8 juli blir det cykelturer, kulturupplevelser och många chanser att träffas och umgås med andra cykelentusiaster.
vastsverige.com/ulricehamn/cykelturveckan-2022

VÄNERN
Den 3 juni invigs Sveriges sjätte nationella cykelled. Den går runt Vänern och kommer att bli 64 mil när den är helt klar.
lakevanern.se


Vill du planera din egen cykelresa?

Här är sidorna och apparna som gör sommaräventyret på två hjul lite smidigare.

Bikemap
bikemap.net

Cykel på tåg – även cykelkartor för södra Sverige
lund.naturskyddsforeningen.se/cykling

EuroVelo – för kontinentala turer
eurovelo.com

Komoot
komoot.com

Outdooractive – både för vandring och cykling
outdooractive.com

Ride with GPS
ridewithgps.com

Strava – för landsväg
strava.com

Trailforks – bra för stigcykling
trailforks.com

 

 

Dela!