Vi stöttar Ukraina med Cyklar

TatjanaNyheter

I ett Ukraina hårt drabbat av ett förkastligt invasionskrig spelar cykeln en viktig roll i hjälparbetet på marken. I solidaritet med vår ukrainska systerorganisation U-Cycle skänker Cykelfrämjandet nu alla medlemsintäkter till deras kampanj #BikesForUkraine. Bli medlem i Cykelfrämjandet eller ge bort ett medlemskap i juni så stöttar du både vårt och U-Cycles arbete för en fredligare och cykelvänligare värld.

Med brist på bränsle, infrastruktur i spillror och kollektivtrafik som står stilla möjliggör cykeln att hjälparbetare kan nå ut med humanitärt bistånd till de mest behövande. I de värst drabbade städerna tvingas människor gå över 10 km för att ta emot eller leverera humanitärt bistånd.

– Ungdomsgårdar har förvandlats till humanitära hjälpcentrum, men det saknas cyklar. Det säger Maryna Bludsha från Kiev som är kommunikatör på U-Cycle, Ukrainas största cykelorganisation.

Innan kriget bröt ut arbetade Maryna och hennes kollegor på U-Cycle med liknande frågor som Cykelfrämjandet. Bland annat vill de få fler barn att cykla säkert till skolan, verkar för cykelvänlig lagstiftning och vill se en nationell cykelplan. Men under kriget har U-Cycle tillsammans med andra organisationer fokuserat hjälparbete, där cykeltransporter har visat sig fylla en mycket viktig funktion. Därför lanserades kampanjen #BikesForUkraine med syfte att samla cyklar och pengar till det humanitära arbetet i Ukraina.

– Cyklarna är avsedda för vårdpersonal, volontärer på humanitära hjälpcentrum och andra som jobbar med att förse befolkningen med nödvändig service. Möjligheten att kunna transportera sig under kriget räddar liv, säger Maryna och fortsätter:

– Vi behöver er hjälp för att vinna kriget och rädda och få tillbaka våra liv! Men kriget kan också ses som en möjlighet att utveckla hållbara transporter i Ukraina.

I skrivande stund har kampanjen fått in 70 cyklar och är i behov av 662 cyklar. Cykelfrämjandet vill självklart hjälpa till i det livsviktiga arbetet i Ukraina.

– I solidaritet med vår ukrainska systerorganisation U-Cycle skänker Cykelfrämjandet nu alla medlemsintäkter till kampanjen #BikesForUkraine. Alla som blir medlemmar eller ger bort ett medlemsskap i Cykelfrämjandet senast den 19 juni stöttar på det sättet både vårt och U-Cycles arbete för en fredligare och cykelvänligare värld, säger Isabella Thöger, verksamhetschef på Cykelfrämjandet.

Dela!