Möt cykelkocken från Norrköping

TatjanaNyheter

Hallå där, Magnus Lagher, cykelkock och ansvarig för cykelköket i Norrköping!

Berätta om cykelköket!
Cykelköket i Norrköping startades av Cykelfrämjandets lokalkrets för snart 5 år sedan. Hit är alla välkomna! Bland våra besökare finns både de som vill lära sig att laga cykeln och folk som kan meka, men saknar yta och verktyg. Det är gratis att komma hit och det krävs inget medlemskap, även om vi såklart uppmanar folk att gå med i Cykelfrämjandet.

Vad skiljer er från en vanlig cykelverkstad?
Vi erbjuder kunskap, tre mekstationer med verktygslådor, en särskild arbetsbänk för att rikta hjul och en lådcykel som vi ibland står ute på stan med. Vi har också en del cyklar och cykeldelar som man kan jobba med, men vi är ingen cykelverkstad där man lämnar in cykeln och får den lagad. Hit kommer man för att meka själv, lära sig och att träffa andra, för det här är en mötesplats också.

Hur drivs cykelköket?
Vi är 13 volontärer eller ”cykelkockar” som vi kallar oss. Några av oss är inbitna cykelentusiaster, några drivs av att hjälpa andra och ytterligare några har gått från att vara besökare till att bli cykelkockar. Alla vi är volontärer och cykelköket får stöd av kommunen genom bland annat integrationsfonden.

Hur gör man för att starta ett cykelkök på en plats där det inte finns?
Det är viktigt att ha intresset och att man är några stycken. Sedan gäller att hitta en lämplig lokal. I början lånade vi lokal av en paraplyorganisation för sociala företag. Men för att det ska blir långsiktigt är det viktigt att etablera kontakt med kommunen och hitta långsiktig finansiering.

Vad får du ut av att vara cykelkock?
Jag försöker sprida cykelglädje på många sätt. Det här är ett sätt att ge andra samma positiva känsla som cyklingen ger mig.

CYKELFRÄMJANDETS CYKELKÖK I NORRKÖPING
Adress: Skepparegatan 50, Norrköping
Öppet: Måndagar 17.30-20.30

Vill du vet mer om hur det är att starta och driva ett cykelkök? Hör i så fall av dig till magnus.lagher@gmail.com eller besök facebook.com/cykelkoknorrkoping.

MAGNUS BÄSTA FIXA- CYKELN-INFÖR-VÅREN TIPS
När dagarna blir ljusare och varma så vill vi väl alla ut och cykla? Oavsett om vi då trampat genom snöslasket under vintern eller nu dammar av cykeln till våren så har jag ett par tips som gör vårcyklingen mer njutbar.

Vårstäda cykeln
Det behövs vare sig specialredskap eller konstiga preparat. Några droppar diskmedel i en hink med ljummet vatten och en diskborste räcker långt, och en hink med vatten att skölja med. En ren cykel är en glad cykel.

Smörj kedjan
Gärna rikligt, men torka bort överflödigt fett efter en stund. Detta gör att kedjan inte drar till sig smuts och annat som både gör byxbenen smutsiga och sliter på delarna.

Kolla däcken
Kanske byter du dubbdäck mot vanliga? Men kolla däcken så att det inte sitter glas eller stenskärvor i däcksbanan. Pumpa däcken enligt rekommenderat däckstryck som står på däcksidan.

Sedan är du redo att möta våren på din två-, eller trehjuling!

Dela!