De får utmärkelsen “Årets naturvägledning 2021”

CykelfrämjandetNyheter

Äventyrsgruppen Flaten gör olika typer av friluftsaktiviteter. Att ta ett iskallt dopp ute är lätt beroendeframkallande menar Lisa Behrenfeldt, projektledare för Äventyrsgruppen och medlem i Cykelfrämjandet. Foto Jana Eriksson/Miljöverkstan

Äventyrsgruppen på Miljöverkstan Flaten får utmärkelsen “Årets naturvägledning 2021 som delas ut av Sveriges Lantbruksuniversitets Centrum för naturvägledning (CNV). 
– Vi är stolta och glada att vårt arbete uppmärksammas av Friluftssverige. Det finns ett enormt behov och intresse, säger Lisa Behrenfeldt, verksam på Äventyrsgruppen och medlem i Cykelfrämjandet.  

Miljöverkstan Flaten är en ideell förening verksam i södra Stockholm. Verksamheten Äventyrsgruppen vänder sig till ungdomar som är nya i Sverige och ger dem möjlighet att uppleva natur- och friluftsliv. I nuläget träffar Äventyrsgruppen över 800 ungdomar varje år, och ger dem en väg till upplevelser i naturen. I föreningens lokaler vid Flatenbadet finns all nödvändig utrusning för friluftsliv liksom varma kläder för utevistelse. 
 
En paus från oro 
– Vi gör både stora och små aktiviteter. Vårt mål är att tillgängliggöra friluftsliv för dem som inte lika lätt hittar ut i naturen. Hos oss kan den som vill få låna utrustning, testa olika sporter och lära sig allt från att simma och cykla till att paddla och åka skidor, säger Lisa Behrenfeldt projektledare på Äventyrsgruppen. 
 
Miljöverkstan startade som ett projekt 2015 finansierat av Arvsfonden. Nu drivs verksamheten med stöd av kommunen, Länsstyrelsen och stiftelser.  
 
– Naturen är bra på många sätt, dels för att man får fina upplevelser och dels för att man växer och utvecklas när man utsätts för lagom stora utmaningar. När man är ute i naturen måste man vara här och nu och verkligen fokusera på den aktiviteten som man håller på med. Då släpper man också oron och vardagsstressenNaturen ger en välbehövlig paus i vardagen, säger Lisa Behrenfeldt.

Äventyrsgruppen Flaten cykelmekar

Äventyrsgruppen Flaten cykelmekar i samarbete med Bargarmossens Cykelkök. Foto: Jana Eriksson/Miljöverkstan

 Likheter med Cykelfrämjandets cykelkurser
Äventyrsgruppens verksamheten bidrar till integration, gemenskap och naturupplevelser som deltagarna kommer att bära med sig genom livet. Äventyrsgruppen har också haft cykelkurser för unga tjejer och aktiviteter i samarbete med Bagarmossens cykelkök där deltagarna lärt sig att meka med cyklar, fått fixa en begagnad cykel att ta med sig hem. Det finns flera likheter mellan Cykelfrämjandets cykelkurser för vuxna som Lisa Behrenfeldt också varit med och drivit i Bagarmossen i Stockholm där hon bor.

– Cykelfrämjandets cykelkurser ”Frihet på cykel” öppnar också många dörrar i samhället och ger bättre självförtroende när man lär sig något nytt och social sammanhållning. Både genom Cykelfrämjandets kurser och Äventyrsgruppen får jag chansen att dela med mig av det jag själv uppskattar i livet. Och jag får så otroligt mycket tillbaka från deltagarna, berättar Lisa Behrenfeldt.

Utmärkelsen ger bekräftelse  
 Vi är stolta och glada att vårt arbete uppmärksammas av Friluftssverige. Vi får hela tiden bekräftelse av ungdomarna på att det vi gör är bra och viktigt. Men det är också kul att uppmärksammas på en högre nivå. Det blir en chans för vår förening att synas för fler, berättar Lisa Behrenfeldt och konstaterar avslutningsvis: 

– Många menar är den målgrupp som vi arbetar med är svår att nå, men vi upplever att det finns ett enormt behov och intresse. Jag önskar att det fanns äventyrsgrupper runt om i hela i Sverige!

Äventyrsgruppen Flaten paddlar kajak

Äventyrsgruppen Flaten ute på paddlingsäventyr. Foto Jana Eriksson/Miljöverkstan

 

Dela!