Belgien antar federal handlingsplan för cykling

TatjanaNyheter

Bryssel, Belgien. Foto: ECF

Belgiens federala regering har antagit landets första handlingsplan för cykling – ett initiativ som välkomnas av Europeiska Cyklistförbundet (ECF).

Belgiens nationella handlingsplan för cykling, som går under namnet ”Be Cyclist”, består av 52 mätbara åtgärder och kommer att genomföras 2024. Henk Swarttouw, ordförande för ECF och medlem i Cykelfrämjandet, välkomnar initiativet:

– Belgien var en av de sista länderna i Europa som saknade en nationell handlingsplan för cykling, så det är mycket välkommen. Om det kan göras i ett land med en såpass komplicerad förvaltningsstruktur som Belgien, då kan det göras överallt.

Belgiens handlingsplan för cykling ska hjälpa så många belgare som möjligt att välja cykeln. Huvudfokus ligger på att skapa en mer cykelvänlig finanspolitisk miljö, göra det enklare att ta med cykeln på det nationella järnvägsföretaget och bekämpa cykelstölder.

– Vi börjar återhämta oss efter pandemin, men klimatnödläget är oförminskat. Mer cykling ger mindre utsläpp, men bidrar också till bättre folkhälsa och trivsamma städer. En nationell cykelhandlingsplan hjälper myndigheter att prioritera rätt, säger Henk Swarttouw, ordförande för ECF och medlem i Cykelfrämjandet.

Henk Swarttouw, ordförande i ECF och medlem i Cykelfrämjandet.

Dela!