Nu ska landets skolor bli mer cykelvänliga

CykelfrämjandetNyheter

Cykelvänlig skola är ett projekt som vill inspirera, peppa och leda såväl föräldrar, skolor och kommuner i sitt arbete mot att skapa säkra, trygga och hållbara resvanor för skolbarn. Idag lanseras plattformen cykelvanligskola.se av Svenska Cykelstäder i samarbete med Cykelfrämjandet, Svensk Cykling och Försäkringsbolaget If med möjlighet för skolor att anmäla sig och påbörja resan mot att bli ännu mer cykelvänliga med stöd av en ny checklista och verktygslåda. 

Goda hälsovanor börjar i tidig ålder. Men en majoritet av dagens unga når inte ens upp till minirekommendationerna för fysisk aktivitet. Nu efterlyser föreningen Svenska Cykelstäder skolor som vill vara med och vända trenden – mot friskare elever och bättre skolresultat.

– Det är oroväckande att barns cykling har minskat de senaste åren och att det kan ha en negativ påverkan på deras hälsa. Vi ser en stor efterfrågan för goda arbetssätt och exempel på vad man göra för att fler barn ska cykla. Vi vill genom Cykelvänlig skola samla bra lösningar, verktyg och inspiration till kommuner, skolor och föräldrar som vill engagera sig för att fler barn ska ha möjlighet att cykla till skolan, säger Moa Rasmusson, ordförande i Svenska Cykelstäder.

Cykelvänlig skola tar inspiration från de många framgångsrika “Cykelvänlig arbetsplats”-initiativen som finns runtom i landet. Via plattformen cykelvanligskola.se kan skolor anmäla sig som deltagare genom att en utsedd kontaktperson fyller i uppgifter om hur cykelvänlig skolan är idag enligt de kriterier som finns beskrivna. Målet är därefter att skolan ser över vilka kriterier som finns kvar att uppfylla och att skolan tar fram en handlingsplan för att stärka det cykelfrämjande arbetet på skolan. Som deltagande skola är man med och tävlar om utmärkelsen Årets cykelvänligaste skola, som utses av en jury i november.

Som hjälp i arbetet har Svenska Cykelstäder sammanställt en verktygslåda med material, tips och inspiration som skolor kan använda sig av. Verktygslådan innehåller även material som riktar sig till kommuner, regioner samt vårdnadshavare. Den innehåller alltifrån tips om cykellekar för barn, till exempel på kommunala säkra skolvägsplaner, till sätt att inkludera cykling i lektioner på skolan.

– Det viktigaste är inte tävlingen om Årets cykelvänligaste skola i sig, utan att vi alla är med och bidrar till att vända den nedåtgående trenden för barns skolcykling. Vi är många som behövs – kommun, region, skola och vårdnadshavare har alla en viktig roll att spela. Ökad rörelse förbättrar också barnens skolresultat, så skolorna borde verkligen ha intresse av att få fler elever att gå eller cykla, säger Emilia Sternberg, projektledare för Cykelvänlig skola.

Det är öppet och kostnadsfritt för alla skolor att registrera sig. Anmälan är öppen från 16 augusti till 31 oktober.

 

SÅ HÄR GÅR DET TILL ATT BLI EN CYKELVÄNLIG SKOLA

1. Utse ansvarig – Skolan utser en ansvarig person eller arbetsgrupp som arbetar med frågan internt samt blir kontaktperson för Cykelvänlig skola.

2. Registrera er – Skolan registrerar sig på cykelvanligskola.se och fyller i checklistan som ger svar på hur cykelvänlig skolan är idag.

3. Sätt igång! – I nästa steg sätter skolan upp en handlingsplan om hur de kan stärka sitt cykelfrämjande arbete utifrån de kriterier som saknas.

4. Plocka kriterier – Skolan kan använda sig av verktygslådan, bli inspirerad av andras arbete eller få coachning från projektteamet för att plocka fler kriterier och vara med och tävla om att bli årets Cykelvänligaste skola!

 

OM CYKELVÄNLIG SKOLA

Cykelvänlig skola drivs av Svenska Cykelstäder i samarbete med Cykelfrämjandet, Svensk Cykling och Försäkringsbolaget If. Projektet finansieras med bidrag från Trafikverket. Besök cykelvanligskola.se för mer info.

 

För ytterligare information
Emilia Sternberg, projektledare Cykelvänlig skola:
073-078 0835, emilia.sternberg@svenskacykelstader.se    

Moa Rasmusson, ordförande Svenska Cykelstäder: 073-915 16 33, moa.rasmusson@sollentuna.se

                                                                                               

Pressbilder
Emilia Sternberg, foto: Hans Stoops

Moa Rasmusson, foto: Liberalerna Sollentuna

Dela!