Är ni redo? Den 3 juni cyklar vi tillsammans mot ett värlsdrekord

Marielle ArandaNyheter

Cykelns dag 3 juni är instiftad av FN och syftet är att lyfta cyklingens sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelar. En dag full av cykelglädje helt enkelt.

Förra året firades den 3 juni av omkring 5200 personer som tillsammans samlade ihop 465 380 minuters cykelglädje. Vad vi vet har inget liknande tidigare gjorts som resulterade i ett världsrekord. I år är det dags igen och målet är att sätta ett nytt världsrekord! Alla som deltar kan registrera sin cykeltid på Cykelns dags webbplats den 3 juni. Det är dags att pumpa hjulen, olja kedjan och putsa hjälmen och göra sig redo för att ta den där extra långa välmående cykelturen.

Följ Cykelns dag på Facebook och Instagram
Inför Cykelns dag blir också utmaningar, tävlingar och allmän pepp. För de senaste uppdateringarna: följ Cykelns dag på Facebook och Instagram.

Cykelns fördelar som transportmedel 
Rådande situation har varit en ögonöppnare för hur vi tar oss mellan platser idag. Även om det på många håll har lugnat ned sig är det fortfarande en pågående pandemi. Cykeln som transportmedel är, enligt oss, överlägset för kortare sträckor eftersom den som cyklar (och håller avstånd till andra) dels avlastar kollektivtrafiken men också löper mindre risk att utsättas för smitta (och att smitta andra) än den som trängs med andra på buss, tåg eller t-bana.

En annan viktig faktor är vardagsmotionen. Att ta en cykeltur är ett optimalt sätt att kombinera motion och transport.

Bra för kroppen
I Sverige, liksom i många andra delar av världen, rör vi på oss allt mindre vilket leder till att allt fler drabbas av välfärdssjukdomar. I dag är varannan svensk överviktig eller fet och detta gäller även barn och ungdomar. Den generation som nu växer upp riskerar att på grund av detta bli den första som får kortare livstid än sin föräldrageneration.

Att cykla, om så bara fem minuter om dagen, minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Cykling är ett också ett bra sätt att förbränna fett på. Studier visar att personer med bukfetma som börjar cykla inte går ner i vikt men förlorar fett på magen som i sin tur minskar riskerna för högt blodtryck, inflammationer och hjärt-kärlsjukdomar.

Det har också visat sig att de som cyklar till jobbet har mindre risk att drabbas av cancer än de som tar sig till jobbet med bil eller kollektivtrafik. Ju mer man cyklade desto större är hälsoeffekten.

Dela!