Cykelns dag den 3 juni – du är väl med?

CykelfrämjandetNyheter

Cykelns dag 3 juni är instiftad av FN och syftet är att lyfta cyklingens sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelar. Inför detta deltar vi i en kampanj med syfte att sprida cykelglädje och peppa och inspirera fler till att cykla.

På Cykelns dag, 3 juni, ska vi samla ihop vår gemensamma cykelglädje i Sverige. Siktet är inställt på att vi tillsammans denna dag ska cykla lika många minuter som det är ett år – 525 600 minuter. Tiden registreras på Cykelns dags webbplats den 3 juni av alla som deltar.

Vad vi vet har inte något liknande gjorts tidigare i något land. Det gör att alla som registrerar sin cykeltid kommer att vara med och skapa ett världsrekord. Ni är väl med?

Följ Cykelns dag på Facebook och Instagram
Inför Cykelns dag blir också utmaningar, tävlingar och allmän pepp. För de senaste uppdateringarna: följ Cykelns dag på Facebook och Instagram.

Cykelns fördelar som transportmedel i pandemitider
Med rådande situation är cykeln som transportmedel, enligt oss, överlägset för kortare sträckor eftersom den som cyklar (och håller avstånd till andra) dels avlastar kollektivtrafiken men också löper mindre risk att utsättas för smitta (och att smitta andra) än den som trängs med andra på buss, tåg eller t-bana.

En annan viktig faktor är vardagsmotionen. Att ta en cykeltur är ett optimalt sätt att kombinera motion och transport.

Bra för kroppen
I Sverige, liksom i många andra delar av världen, rör vi på oss allt mindre vilket leder till att allt fler drabbas av välfärdssjukdomar. I dag är varannan svensk överviktig eller fet och detta gäller även barn och ungdomar. Den generation som nu växer upp riskerar att på grund av detta bli den första som får kortare livstid än sin föräldrageneration.

Att cykla, om så bara fem minuter om dagen, minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Cykling är ett också ett bra sätt att förbränna fett på. Studier visar att personer med bukfetma som börjar cykla inte går ner i vikt men förlorar fett på magen som i sin tur minskar riskerna för högt blodtryck, inflammationer och hjärt-kärlsjukdomar.

Det har också visat sig att de som cyklar till jobbet har mindre risk att drabbas av cancer än de som tar sig till jobbet med bil eller kollektivtrafik. Ju mer man cyklade desto större är hälsoeffekten.

Dela!