Cykelkök = fix, trix och gemenskap

CykelfrämjandetNyheter

Finns det inget cykelkök där du bor? Kanske läge att starta upp en ny verksamhet?

En plats dit du kan gå och meka med din cykel och kanske rentav bygga ihop en helt ny av gamla återvunna delar. Finns det? Faktiskt! Så kallade cykelkök finns över (nästan) hela landet och vem som helst är välkommen. Vår husmekare Fabienne Roux berättar hur det funkar.

Tips! För dig som vill veta mer har Studiefrämjandet tagit fram en guide om hur du startar upp ett cykelkök.

Läs och ladda ner den här.

Vad är ett cykelkök?
– I grunden är det en öppen gör-det-själv-verkstad, dit vem som helst ska kunna komma förbi med sin cykel och använda verktyg och cykeldelar som finns på plats, gratis eller till en låg avgift. Det finns också andra på plats, oftast volontärer, som kan hjälpa till men tanken är att besökarna själva ska fixa sina cyklar och hjälpa varandra. Cykelkök är en icke-kommersiell verksamhet som har som mål att göra cykling mer tillgängligt.

Vad kan man göra där?
– Allt från att meka med sin befintliga cykel till att rusta upp och ge en övergiven gammal cykel nytt liv. Cykelkök är också ett fantastiskt socialt sammanhang, där lite allt möjligt kan hända.

Varför heter det cykelkök?
– Det kommer från engelskans ”bike kitchen” och på svenska kan man ju säga att man ”lagar cyklar” vilket passar bra ihop med kökstermen. Jag har hört att det en gång i tiden började i folks kök, eftersom det är lättast att städa upp efter mekandet där, om man inte har tillgång till ett garage. Ärligt talat vet jag annars inte varför det heter just bike kitchen men cykelkök finns i hela världen och benämner sig ofta så.

Är alla välkomna?
– En grundtanke är att alla ska känna sig välkomna, vilket i vissa fall kan innebära att det finns särskilda tider för enbart kvinnor/icke-binära eftersom det är en grupp som ofta inte får lika mycket plats i verkstäder annars.

Hur går man tillväga om man vill starta ett?
– Det jag var med och startade var först bara en verktygslåda ute på gatan med ett par extra skruvar och vajrar, några entusiastiska volontärer och ett gäng med barn med riktigt trasiga cyklar som behövde fixas. Efter tag fick vi via ett bostadsbolag tillgång till en lokal som tidigare hade använts som förråd, där vi nu har en riktig verkstad. Generellt är det A och O att få till en lokal som är gratis eftersom cykelkök är icke-kommersiella verksamheter som kan ha svårt att betala en hyra. Fundera också i vilken form ni vill driva cykelköket: en lös grupp eller en förening? Ska den vara helt volontärsdriven eller ej?

Är det bara att dyka upp eller ska man anmäla sig innan?
– Oftast är det bara att dyka upp.

Kan man ta hjälp av någon på plats om man är nybörjare eller behöver allmän vägledning?
– Oftast finns det superkunniga volontärer eller besökare på plats som kan hjälpa till. Men skulle det inte finnas är Youtube och trial-and-error bra metoder. En generell regel är att inte ha bråttom bara.

Hitta ditt lokala cykelkök


Stockholm

Göteborg

Skåne

Övriga landet

Känner du till ett cykelkök som inte står med på listan? Hör av dig!

Dela!