Full fart mot Cykelturveckan

Lars StrömgrenCykelturism, Cykelturveckan, Nyheter

Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren och Kristianstads kommuns projektledare Ella Ekenberg ser fram Cykelturveckan som startar på måndag.

På måndag invigs Cykelturveckan i Kristianstad och första cykelturen går på tisdag morgon. Just nu pågår förberedelserna för fullt i Cykelfrämjandets högkvarter i Rådhus Skåne. Invånare i Nordöstra Skåne välkomnas med rabatterad startavgift på dagsetapperna.

Text & bild: Eva Mårtensson

I mer än ett kvarts sekel har cykelentusiaster från hela landet varje sommar samlats till Cykelfrämjandets cykelturistevenemang.

– Avsikten är både att ge inbitna cykelentusiaster en chans att samlas och ha trevligt ihop och att ge nya grupper chans att upptäcka hur kul det kan vara med cykel, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet.

Lösa trådar fångas upp

I år är det Kristianstads kommun som står värd för Cykelturveckan, där Tivoliparken blir bas för evenemanget. Varje dag från tisdag till och med fredag erbjuds cykelrundor av olika längd som också inbjuder till kultur-, natur- och smakupplevelser längs vägen.

Förberedelserna har pågått i över ett år, men sjukdom och olyckliga omständigheter ledde till att arbetet en tid stannade av och att många lösa trådar hängde i luften ett par veckor före starten.

Cykelfrämjandets volontärer har inrättat ett högkvarter i Rådhus Skåne för att jobba med förberedelserna.

Cykelfrämjandets volontärer har inrättat ett högkvarter i Rådhus Skåne för att jobba med förberedelserna.

– Det har blivit ett intensivt upplopp inför arrangemanget, men tack vare att så många fantastiska människor ställer upp håller vi nu på att knyta ihop allting på bästa tänkbara sätt, säger Lars Strömgren.

Själv fick han ställa in sin inplanerade semestervecka i Jämtland och i stället resa till Kristianstad. Tillsammans med ett gäng andra volontärer från Cykelfrämjandet och några medarbetare från Kristianstads kommun har han haft några intensiva dagar för att styra upp situationen. Nu rullar allt enligt planerna.

– Vi är övertygade om att det blir en riktigt bra cykelvecka! Vi har lyckats få till en samling väldigt fina cykeletapper som bjuder både på fina cykelvägar och spännande besöksmål längs vägen.

Vill locka lokala cyklister

Ett par hundra personer har anmält sig och kommer till Kristianstad för att cykla hela veckan. Lars Strömgren hoppas dessutom att många från närområdet ska ta tillfället att delta i någon av etapperna.

– Vi har ett specialerbjudande för invånarna i de kommuner som medverkar i arrangemanget. De kan köpa startbevis för 250 kronor per person eller 300 kronor per familj och om de är kunder i Sparbanken Skåne får de ytterligare 20 procents rabatt, upplyser han.

För startavgiften får deltagarna karta och programblad till de utvalda etapperna som är omkring tre, sex eller nio mil varje dag. På de korta sträckorna ingår cykeltransport i den ena eller andra riktningen. Dessutom erbjuds en del aktiviteter, rabatterbjudanden och smakprov längs vägen.

På tisdag går cykelturen till Östra Göinge, på onsdag cyklas det i trakterna av Bromölla och Sölvesborg, på torsdag kring Hässleholm och på fredag till Åhus och vidare för dem som cyklar längre etapper. Tisdagens cykling har gemensam start från Tivoliparken, medan de övriga har dagarna har varierande starttid och lite olika startpunkter beroende på vilken sträcka man väljer.

På tisdag och torsdag arrangeras en kostnadsfri aktivitetsrunda med cykling mellan Tivoliparken och Ekenabben, där det går att paddla med scouterna på tisdagseftermiddagen och tävla i naturums djurolympiad på torsdagsförmiddagen.

Engagemang skapar hopp

Kristianstads kommuns projektledare Ella Ekenberg är full av förväntan inför Cykelturveckan.

– Vi blev lite förskräckta ett slag när vi insåg hur mycket som hängde i luften, men tack vare Cykelfrämjandets duktiga volontärer och alla fantastiska människor från företag, föreningar och kommuner i vår omgivning har vi lyckats få grepp om läget och har ordnat upp allting på nolltid, säger hon.

Det stora engagemanget gör Ella Ekenberg hoppfull inför framtiden.

– I Kristianstads kommun ser vi Cykelturveckan som en startpunkt för en fortsatt utveckling av cykelturismen i vårt område. De här dagarna har visat tydligt att det finns en massa lösningsfokuserade människor i vår lokala närings- och föreningsliv som kan uträtta storverk om de samarbetar kring cykelutvecklingen, säger Ella Ekenberg.

Dela!