Recension: Världens bästa cykelvägar (Lonely Planet)

CykelfrämjandetNyheter

Världens bästa cykelvägar – oförglömliga äventyr i fem världsdelar är en bok för den som vill få inspiration till olika cykelresor runt om i världen eller för den som tycker om att drömma sig bort genom reseberättelser.

Världens bästa cykelvägar (Lonely Planet, svensk utgivning Pagina) innehåller 50 reseberättelser från cykelresor runt om i världen. Resorna delas in i olika svårighetsgrad (lätt, medelsvårt, svårt) och här finns både korta dagsturer och längre rutter för den som vill vara borta flera dagar eller månader. Boken riktar sig inte till någon viss ”typ” av cyklist utan inspirerar till olika slags cykelresor för äventyraren, stadsmänniskan, långdistansaren och barnfamiljen.

Det är en smakfullt utformad bok med vackra bilder från världens alla hörn. Till varje reseberättelse finns en liten faktaruta med matnyttig information. Där framgår vilken tid på året resan är lämplig att genomföra och vi får tips på boende, cykeluthyrning och annat. Men det är inte en utförlig resehandbok i stil med hur vi kanske känner till Lonely Planet sedan tidigare.

Ambitionen är i stället att visa vilka olika uttryck cykelentusiasmen kan ta sig vilket författaren har lyckats bra med. Själv har jag redan börjat planera för en familjecykeltur på den franska ön Ile de Ré och drömma om att cykla Drakleden genom Bhutan…

Isabella Thöger

Dela!