Barns cykling i fokus för årets uppsatsvinnare

Madeleine RingvallNyheter, Uppsatsstipendium

Ivana Paulusová har utvecklat ett nytt skolcykelindex som ska hjälpa skolor att bli cykelvänligare.

Varje år delar Cykelfrämjandet ut ett stipendium på 10 000 kronor till en master- eller magisteruppsats om cykling. I år tilldelades priset Ivana Paulusová för masteruppsatsen School bikeability index: A case study of primary schools in Stockholm.  

Med sin studie ville Ivana Paulusová undersöka cykeltillgänlighet för skolbarn i Stockholm och utveckla ett nytt så kallat skolcykelindex baserat på samlad data över barns behov på väg till skolan. Ivana menar att befintliga cykelbarhetsindex ofta fokuserar på vuxna, vars behov av infrastruktur skiljer sig från barns. 

Berätta varför du valde att fokusera på skolcykling och cykelbarhet för barn?
– Offentliga utrymmen bör utformas så att alla känner sig trygga och får stöd att cykla, och att designa städer med barn i åtanke gör dem mer beboeliga för alla. Att cykla till skolan ger dessutom många fördelar. Förutom minskade utsläpp av växthusgaser och bättre hälsa bidrar cyklingen också till lägre stressnivåer och ökad aktivitet hos barn. 

Vilka är de stora bristerna i den nuvarande cykelinfrastrukturen i Stockholm enligt din studie?
– Några av bristerna som finns är att det saknas sammanhängande separerade cykelvägar som leder till skolor, och att vinterunderhållet av cykelvägarna kan förbättras. Osäkra vägkorsningar och bristande hastighetsreglering är också problematiskt. Det nuvarande cykelnätet består till stor del av bostadsvägar utan dedikerad cykelinfrastruktur, vilket kan vara lämpligt för vuxna men sämre för grundskolebarn. 

Vilka åtgärder är viktigast för att öka cykelvänligheten runt skolor?
– Att bygga separerade cykelvägar till skolans ingångar, sänka hastighetsgränser och begränsa biltrafik nära skolor är några exempel. Min studie föreslår även mjuka strategier, som skolcykelbussar, som har visat positiva resultat i andra länder. 

Till kommuner och skolor som vill förbättra cykelbarheten för skolbarn tipsar Ivana om att skolcykelindex kan användas som en första bedömning av cykelvänligheten och för att identifiera problemområden för skolcykling.

Har du också skrivit om cykling? Nominera din uppsats senast 15 januari 2025. Läs mer om Cykelfrämjandets Uppsatsstipendium!

Cykelfrämjandets Uppsatsstipendium 2024 presenteras i samarbete med: 
Amparo solutions – mäter det som räknas där människor rör sig
Cyklos – cykelgarage, cykelhus, cykeltak och cykelställ för trygg, säker, enkel cykelparkering och ett hållbart resande
Idre Fjäll – det perfekta resmålet för familjevänliga äventyr året om
Leijonhufvuds fastighetsbyrå – den cyklande mäklaren i Uppsala
Sportson – erbjuder kvalitetscyklar från välkända varumärken, så att alla ska känna cykelglädje 

Stort tack till årets jury:
Anna Niska VTI/Cykelcentrum, Charlotte Hagström Lunds Universitet, Erik Stigell Naturårdverket, Henric Storswedh Trafikverket, Lena Levin VTI och Niklas Wennberg Täby kommun.

Dela!