Möt stigbyggaren på Söderåsen

TatjanaNyheter

Eldsjälen Mats Karlsson har byggt cykelstigar på Söderåsen i Skåne på fritiden under fem år. Förra året sa han upp sig för att ägna all sin tid åt cyklingen. 
– Jag vill skapa norra Europas bästa mötesplats för cykling på Söderåsen.

Text: Annika Andebark

Ett koncentrat av hela Sveriges natur på en liten yta. Så kan Söderåsen beskrivas. Hit vallfärdar omkring 400 000 besökare årligen för att se bokarna slå ut eller njuta av höstens färgprakt, dramatiska dalgångar och milsvid utsikt. Men få känner till det cykelparadis som de senaste åren växt fram i Söderåsens nationalpark med utgångspunkt från Billesholm. Här finns slingrande grusvägar, branta stigningar på asfalt och en MTB-led.

Inget av detta hade funnits om det inte vore för eldsjälar. Mats Karlsson är en av dem. Sedan 2019 har han lagt mer än 1500 timmar på att bygga stigar på fritiden. Han driver cykelbutiken Söderåsen MTB sedan 2020 och förra året tog han det modiga beslutet att sluta på sitt vanliga jobb för att helhjärtat ägna sig åt cykling. Men vad fick honom att ge upp ett tryggt arbete för cyklingens skull?

– Jag ville ge fler möjlighet att upptäcka den känslan jag fick när jag första gången fick testa en rikligt bra mountainbike. Samtidigt insåg jag att jag ville ägna mer tid åt det som jag verkligen tycker om. Jag trivdes med mitt gamla jobb, men jag ville ge detta en chans och bestämde mig för att ägna mitt liv åt cyklingen.

Det hela började 2012 när en kompis drog med Mats Karlsson till Åstorps cykelklubb. Där fick han låna en modern mountainbike med luftfjädrande framgaffel och hydrauliska skivbromsar. Det var kärlek vid första cykelturen. Snart ersatte även familjen skogspromenaderna med stigcykling och Mats Karlsson engagerade sig som ungdomsledare i Åstorps CK. På cykelklubben kom Mats i kontakt med Fredric Piper, som hade bildat ett nätverk för stigbyggare och som numera jobbar som projektledare på Cykelfrämjandet.

– När jag upptäckte stigcyklingen var det många intressekonflikter mellan cyklister och markägare. Samtidigt var informationen bristfällig och det var svårt att veta hur man skulle cykla för att göra rätt, berättar Fredric Piper.

När Mats Karlsson deltog i en av Fredrics Pipers utbildningar i hållbart stigbyggande såddes de första fröna till Cykelporten i Billesholm, ett samarbete mellan lokala cykelaktörer.

– Jag kom i kontakt med en person som nyligen förvärvat det nedlagda dagbrottet Norra Albert där jag cyklat i många år. Nu fick jag fria händer att bygga stigar i området, under förutsättning att det främjade den biologiska mångfalden.

Visionen om att skapa norra Europas bästa mötesplats för cykling och cyklar på Söderåsen var därmed född.

– Billesholm är en bra utgångspunkt för cykeläventyr där det ligger mellan Skånes stora motorvägar och vildmarken. Med direkttåg till Malmö nås Köpenhamn på mindre än två timmar. Dessutom ligger Billesholm mitt emellan Sverigeleden och den nya regionala Cykelleden Skåne.

Söderåsens nationalpark lockar årligen omkring 400.000 besökare, men få känner till det cykelparadis som växt fram här. Foto: Svalövs kommun

Det går inte att ta miste på Mats Karlsson entusiasm när han berättar om banbygget där djurstigarna ofta är utgångspunkt för cykelstigarna. Området är en jaktfri zon och det är inte ovanligt att möta en hare eller en hjort i cykelspåret. Innan Mats Karlsson satte igång med stigbyggandet hade han möte med lokala Naturskyddsföreningen.

– Jag hade förväntat mig begränsningar, men rådet jag fick var ”bygg mer stigar”.

Kurt Månsson från Naturskyddsföreningen Söderåsen berättar att det i dagbrottet redan fanns en rik biologisk mångfald med flera hundra arter noterade i artportalen.

– Tack vare cyklingen har det utvecklats en spännande artrikedom i området. Cyklingen skapar öppna sandytor med låg vegetation vilket gynnar många arter, berättar Kurt Månsson. Mats Karlsson ser tydligt hur cyklingen bidrar till den biologiska mångfalden.

– På våren är det stora moln av steklar alldeles över cykelstigarna.

Idag är Mats inte längre ensam om stigbyggandet. Tillsammans med sin familj har han startat klubben Team Albert MTB. Några gånger om året bjuds medlemmarna in till fixardag med korvgrillning. Det finns även en bygg-grupp som utvecklar nya spår efter Mats godkännande.

– Jag gillar en mix av stig och byggd bana. Banan ska ha något för alla. Barnfamiljer kan cykla tillsammans längs slingrande skogsstigar med sten och rötter, och välja avstickare med hopp för ökad svårighetsgrad. Byns ungdomar föredrar teknikområdet med brädor, labyrinter och lastpallar.

Mats Karlsson känner sig lyckligt lottad som får ägna sig åt cykling på heltid. Banan och butiken i Billesholm har blivit en mötesplats för alla generationer året om. Mellan september och mars arrangeras vintercupen. Från mars till september är det ungdomsträning och tjejträning med Albertinorna, tjejgruppen som fått sitt namn efter banan.

– Söderåsen har förutsättningar att bli en internationell cykeldestination. Vi kan fixa hyrcyklar och upplevelser, men det offentliga måste ansvara för utbyggnaden av fler skyltade leder både för stigcykling och gravel.

MATS KARLSSON

Ålder: 54 år
Familj: Fru Katarina och vuxna barnen Eric och Tilde
Driver: Söderåsen MTB tillsammans med Lars Tydinger

Mats Karlsson lämnade sitt vanliga jobb för att ägna sig åt cyklingen på heltid. Drömmen är att Söderåsen ska bli en internationell mötesplats för cyklister. Foto: Annika Andebark

Vill du cykla på Söderåsen? Läs mer här.

Vill du lära dig mer om hållbara vandrings- och cykelleder? Läs mer här.

Dela!