Stockholm och Sörmland

Utsiktstur från Nykvarn

68 km

Längd

52 %

Oasfalterat

845 m

Höjdmeter

4-8 tim.

Uppskattad tid

svår

Skapad av:

Text & foto: Emilia Sternberg –
Cykelfrämjandet

I gränslandet mellan Stockholm och Sörmland bjuder denna tur på backar och utsikter. Med lite mer än hälften grus och hälften asfalt är det gott om variation i underlag längs med turens sträckning. 

Den här rundturen går i gränslandet mellan Stockholm och Sörmland samt grus- och landsvägscykling. Med en del backar med i mixen tillkommer även fina utsikter över landsbygden. Turen börjar och slutar på Norra Stationsvägen vid norra sidan av Nykvarn station som kan nås med Mälartågen där cykel kan tas med. Strax utanför Nykvarn i Turinge finns det möjlighet för fika på Mångfaldens hus café och deli, antingen vid turens start eller slut. Gruset och asfalten går omlott några kilometer i taget den första halvan av turen. Dagens mest vidsträckta utsikt uppdagas strax efter kilometer 25 då en vy över Mariefred och Gripsholmsslott dyker upp på andra sidan Mälaren. Den som är sugen på att stanna en stund och njuta av utsikten kan trampa (eller knata) uppför backen till Kafé Klaver som har både god fika, lunch och vyer (och även getter och höns).

Image
Image
Image
Image
Image

Från Hedlandet (ca km 27) följer rutten en grusstig som går längs med Östra Södermanlands Järnväg där den som har tur kan få se det antika ångloket tuffa förbi. Om man är nöjd med sin prestation efter sådär 30 km finns en utväg vid Läggesta station som Mälartågen trafikerar. För den som trampar vidare väntar en längre sträcka (ca 8 km) på väg 223 till Laxne innan turen avviker in mot skogar och slingrar sig fram längs med grusvägarna igen. På hösten kantas vägarna av rostfärgade ormbunkar, rött blåbärsris och lila ljung. 

BRA ATT VETA OM TUREN:

  • Cykel kan tas med på Mälartågen på linjen Uppsala - Stockholm - Eskilstuna - Örebro där Nykvarn och Läggesta stationer ingår. Läs mer här.