Snabba tips för en välfungerade cykel

cykelkoket-i-Goteborg

Regel nummer ett: Se till att ha ordentliga verktyg. Med hylsnycklar så minimerar du risken att muttrar slipas runda när du försöker dra loss dem från hjulen/cykeln. Verktygssatser som är cykelanpassade säljs i alla cykelbutiker, många är mycket billiga. Även Biltema och Clas Ohlson säljer prisvärda verktygssatser. Räkna med någon hundralapp, dubbla priset om du vill ha bättre kvalitet på grejerna.

En cykel är ett fordon som enligt lag ska uppfylla vissa krav. Cykeln ska ha fungerande bromsar, ringklocka och reflexer etc. Om du är osäker på cykelmekning rekommenderar vi att du låter en fackman utföra reparationer.


Cykeldäck

Se till att du har kvalitetsdäck och kvalitetsslangar. Det gör att du sällan råkar ut för punktering. Räkna med ca 200- 300 kr per däck så är du säker på att det är hög kvalitet. Slangarna brukar oftast ingå i däckpriset. Många däck har punkteringsgaranti första året, det vill säga du får ett nytt däck om du får punktering inom ett år från inköpet. Kvittot måste självklart sparas. Exempel på bra kvalitetsdäck är Continental, Schwalbe och Nokian.

Pumpa däcken
Rätt ringtryck gör att cykeln rullar bättre. Ju smalare däck, desto högre ringtryck. Med lite mindre luft i däcken under vintern klarar du i regel halkan bättre, men tänk på att garantin på däcken endast gäller om du har haft rätt ringtryck (cykelhandlare kan se med en gång om ett däck har cyklats med för lågt ringtryck). Allra bäst är att ha dubbdäck till cykeln vinterid och följa tillverkarens instruktioner när det gäller ringtryck.


Cykelkedjan

Kedjan ska vara välspänd
En kedja måste vara välspänd, annars är den farlig. Kedjan ska inte gå att flytta mer än 1 cm ”upp eller ner ”. På standardcyklar spänns kedjan genom att lätta muttrarna på bakhjulet. Det senare dras sedan bakåt så att kedjan blir lagom spänd. Dra åt muttrarna och se till att hjulet hamnar rakt. Kontrollera att hjulet sitter fast ordentligt.

Byta kedja
Att byta kedja kan bara knepigt. Oftast blir det aktuellt när cykeln har använts i många år och både kedjan och kuggarna är nednötta i harmoni med varandra. En ny kedja på gamla kugg kan bli synnerligen oharmoniskt med ständiga hugg och hopp när man cyklar. Det brukar ge med sig efter några veckors cykling, men det kan upplevas som en mycket jobbig inkörningsperiod. Cykelhandlare rekommenderar att man byter kugg och kedja samtidigt.

Rätt olja att smörja med
Din cykelhandlare kan ge dig tips. Undvik sprayoljor som 5-56. De har förvisso bra rengörande effekt men innehåller mer alkohol än olja. Smörjningen blir inte tillfredställande. Se till att rengöra kedjan med avfettningsmedel ordentligt om kedjan inte varit smörjd på länge. Låt sen kedjan torka (torka den gärna med en trasa innan den får självtorka). Smörj den sen med en fin cykelkedjeolja och trampa runt så kedjan smörjs jämnt runtom. Efter det kan du underhålla vartefter det blir nödvändigt. Det är särkilt viktigt att tänka på smörjningen om cykeln utsätts för mycket väta, t.ex. om den står parkerad utomhus eller om du cyklar i snömodd på vintern.

Om du använder oljespray och har fälgbromsar, se till att du inte råkar spraya på fälgarna. Då har du i värsta fall inga bromsar de närmaste timmarna. Det är också särskilt viktigt att underhålla cykelkedjan väl om du har en cykel med endast fotbroms. Skulle kedjan gå av så saknar du helt bromsar!


Justera handbromsarna
Kolla i instruktionsboken eller kontakta en cykelhandlare.

Justera växlarna
Kolla i instruktionsboken eller kontakta en cykelhandlare.

Rikta hjulen
Riktigt bra ekrade hjul är sällsynta nuförtiden. Att ekra ett hjul korrekt är en hel vetenskap. Använder du cykeln varje dag är det bra att lämna in cykeln hos cykelhandlaren med några års mellanrum för att rikta hjulen.

Rengör och smörj mekaniska delar
Rengör cykeln regelbundet och smörj rörliga delar. Vräk inte på olja, det gör att det samlas massa onödig smuts.

Ställ in sadeln
Det är för din egen skull. Benen ska bara vara lätt böjda när du sitter på sadeln och har foten på pedalen ”kl. 18″. Det ger bra trampkraft. Se till att sadeln är ordentligt fastsatt efter att du gjort inställningen.

Inomhusparkering är att föredra
Se till att din cykel står parkerad under tak, allra helst inomhus i cykelstall, garage etc. En cykel som står utomhus i ur och skur får en ganska kort livslängd.