Jönköping

Ölmstadrundan

36 km

Längd

0 %

Oasfalterat

334 m

Höjdmeter

2,5-4 tim.

Uppskattad tid

svår

Skapad av:

Text & foto: Jönköpingkretsen –
Cykelfrämjandet

Dagstur i området mellan Ölmstad och Gränna.  

Startplats är Ölmstads idrottsplats. Ett alternativ kan vara Ölmstads kyrka, men vi utgår från idrottsplatsen.  Turen går genom en levande landsbygd med välskötta gårdar och ett omväxlande vackert landskap och på några ställen fantastiska vyer. Ett favoritområde för många, så välkommen och njut. Vi åker söderut ner mot Skärstad. Vi passerar Siringe där möbelföretaget Karl Andersson och söner en gång startade sin verksamhet. Därefter skall man korsa gamla riksettan. Se upp ordentligt för sikten är skymd. Snart är man framme vid Flättinge gård där 3 systrar uppvuxna på gården driver gårdscafe, bakar i bakstuga, odlar sötlupin som man gör vegetariska biffar av. Kolla hemsidan för att se öppettider. När man korsar vägen mellan E4 och Ölmstad är man nära Kyrkan och hembygdsgården som är en bra rastplats. Leden fortsätter till Stamseryd där gamla riksettan korsas igen och vi åker upp till Alboga som på 1950-talet var en by med den stora kvarnen, handelsbod, smed, skomakare och telegrafstation. Här åker vi också över Röttle Å som här är liten.  

Därefter går leden genom ett skogsområde med små torpstugor. När det sedan öppnar upp sig är man på en ås med vid utsikt västerut. Här ligger gårdar och fina villor på rad. Vi åker sedan in i skogen igen och ytterligare lite uppför innan vi kommer ut i det fria med en rad gårdar uppe i öster och en vidunderlig utsikt över Vättern och Visingsö i öster. Vi åker ned mot Ravelsmarks gård som odlar mycket grönsaker och där finns en gårdsbutik med servering. Härifrån kan man göra en avstickare ned till Gyllene uttern. Det går en liten väg som börjar vid gården och går under motorvägen. När leden kommer fram till Tranåsvägen kan man göra en avstickare till Grännaberget 2 km bort.  

Image
Image
Image
Image
Image

Leden tar oss till Bunnström med badplats och det är också en bra rastplats med toa. Härifrån avgår också ”Trollska båtturer”. Leden fortsätter mot Bunns samhälle. På vägen passerar den Östanå slott en herrgårdsbyggnad som en tid ägdes av Per Brahe d.y. Strax intill, i det gamla missionshuset finns en konstnärsatelje. Leden viker sedan av mot Bunn. Där kan man också fortsätta rakt fram och då passerar man bl.a. Lupiners gård med gårdsförsäljning. Det är också en vacker väg som leder till startplatsen. Vid vägskälet finns en varningsskylt för 18 % lutning. Det gäller backen ned mot Bunn. Ta det försiktigt och njut av den fina utsikten. I slutet av backen är en skarp sväng åt höger. I Bauergården finns servering. Vid sidan av den finns en kiosk med kaffe och glass. Ett par ställen att bada på finns också här. Härifrån är det lättcyklat tillbaka till starten.  

Välkomna ut i det vackra landskapet. Det är också lätt att göra egna varianter på turen. 

BRA ATT VETA OM TUREN: