Ny året-runt-cyklist ger tips om vintercykling

TatjanaOkategoriserade

Anna Casey från Kristianstad har blivit en året-runt-cyklist med elcykelns hjälp.

Anna Casey från Kristianstad cyklar 28 km dagligen, trots att det är vinter. Cykelfrämjandet i Kristianstad pratade med Anna om vintercykling, vad som underlättar och vad som är en utmaning.

Anna Casey som jobbar som lärare på Centralskolan i Kristianstad och cyklar dagligen in de 14 kilometrarna enkel väg från Gringelstad, trots att årstiden kallas vinter. Egentligen vill inte Anna säga att det finns någon speciell vintersäsong i Skåne.

– Jag låter vädret avgöra om det är lämpligt att cykla. De flesta dagar på vintern är ungefär som höst- eller vårdagar, säger Anna.

Det här är första året med året runt-cykling för Anna. Hennes största drivkraft är att minska användningen av fossila bränslen och det var förra året som hon började cykelpendla. Till en början med en vanlig cykel, men sträckan går genom öppna jordbrukslandskap och motvinden kan vara riktigt tuff. För att minska motståndet de dagar som det kändes kämpigt skaffade hon en elcykel till pendlingen.
– Jag är tacksam för elhjälpen, är det vindstilla tar jag ibland den vanliga cykeln, berättar Anna.

Elcykeln får hon ta in på kontoret, det är för stor stöldrisk utomhus. Här skulle arbetsgivarna kunna vara lite bättre på att erbjuda anställda säker cykelförvaring så att cykelpendling underlättas.
Första riktiga vinterdagen med mycket snö kom lite olämpligt. Det var samma dag som Anna hade bokat tid hos cykelhandlaren för byte till vinterdäck. Livrädd gav hon sig ändå ut och det gick bra även med vanliga sommardäck fram till cykelhandlaren. Nu har hon dock ett kraftigt dubbdäck fram som gör att hon inte behöver vara rädd för att halka med cykeln under resten av vintern.

– Jag har ändå bestämt mig för att inte tvinga mig ut. Jag tror att nyckeln till vintercykling kan vara just att inte göra det för jobbigt för sig själv och tillåta sig ha en utväg. Det har funkat för mig i varje fall, berättar Anna, som hittills cyklat nästan alla dagar.

Dock blev cykelvägarna efter flera dagars snöande och minusgrader väldigt spåriga vilket gjorde att hon till slut lämnade cykeln hemma.

– Här kan man direkt se effekten av vinterväghållningen, om vägarna sköts så finns förutsättningarna att fortsätta cykla hela året, berättar Tomas Stanislawski, ordförande i Cykelfrämjandet Kristianstad.

En positiv effekt av året-runt-cyklingen är att Anna känner sig betydligt piggare och vaknare på jobbet. Cykelturen med motion och frisk luft gör att hon mår mycket bättre och känner sig fräschare. Även vid hemkomst vid dagens slut känns tröttheten lite härlig, som efter en dags skidåkning i Sälen.

Vi önskar Anna lycka till med cykelpendlingen och hoppas att cyklingen kan smitta av sig till kollegor och vänner!

Dela!