Idén var enkel: Hugo Röjgård skulle bygga en snygg cykel som skulle leda till många och allvarliga samtal om klimatkrisen. Målet är att hans klimatcykel, eller POW-cykel som den heter, ska bli världens mest kända cykel för en dag.
– Min cykel är en symbol och gör det osynliga synligt. För vi behöver alla se, lära oss mer och agera på klimatkrisen.
Hans cykel är ett specialbygge med ett budskap. Lacken består av många tunna streck där olika nyanser av blått och rött varvas med vitt – ett mönster som representerar jordens medeltemperatur från år 1900 fram till idag. Ju rödare desto varmare.
– Jag ville bygga en skitsnygg cykel för att väcka intresse och få igång viktiga samtal. 2024 var det varmaste året någonsin. Mönstret på cykeln må vara snyggt, men det är ju djupt skrämmande. Det är många som inte vet hur illa det är, så vi måste prata mer med varandra.
Hugo Röjgård är både cykelnörd och konstnär och numera även klimataktivist. Den färgglada cykeln förenar hans intressen – en idé som föddes för drygt ett år sedan när han kom i kontakt med organisationen Protect Our Winters (POW) under en klimatkonferens för friluftsorganisationer.
– Jag deltog som representant för Cykelfrämjandet där jag jobbar med projekt för hållbart cyklande till och i naturen. Och jag blev helt nedslagen när jag förstod vilket allvarligt läge vi befinner oss i.
Men mötet med POW gav samtidigt hopp och blev startskottet för Hugos eget klimatengagemang. Sedan i vintras är han ambassadör för POW och ingår i föreningens Athletes Alliance tillsammans med skidåkare, klättrare och äventyrare som på olika sätt föregår med gott exempel och lyfter klimatkrisen på olika sätt. Hugos POW-cykel är alltså en del av det projektet.
Tidigare i höstas tog Hugo sin specialmålade cykel på en premiärtur till Falun där han deltog i SM i enduro.
– Jag ville göra lite av ett äventyr och förvandlade cykeln till en bikepackingcykel, med allt jag behövde för att cykla från Tyresö utanför Stockholm till Falun. Det blev 280 km och tog mig två dagar. Det är ju inte ens en Vätternrunda, men cykeln vägde drygt 40 kg och väldigt många av milen gick på grusväg.

Foto: Foto Alexander Kangas, KLfilm
Hur gick det i SM?
– Jag hamnade på en 5:e plats i klassen 35 plus, så ett hyfsat resultat trots uppladdningen. Planen var att cykla hem igen för att göra äventyret helt utsläppsneutralt resemässigt, men det var tuffare än jag trodde och tiden jag hade till mitt förfogande räckte inte, så det blev samåkning i bil.
Vad fick du för reaktioner?
– Det var nog ingen annan som cyklat till tävlingen, knappt ens de som bor i Falun. Många höjde på ögonbrynen och blev imponerade när jag berättade om min tur.
Blev det några klimatsamtal?
– Ja, väldigt många ”Det är en riktigt snygg cykel du har”, vilket efter en liten stund övergår till att jag kan berätta om vad mönstret representerar och om POW. Alltså precis så som jag hoppades. Vi måste prata mer om hållbart resande inom friluftslivet. Klimatkrisen blir väldigt visuell inom vintersport när snön uteblir. För oss cyklister är förändringarna ofta osynliga, och det är där min cykel kommer in i bilden och öppnar för lärande och samtal. Ingen är perfekt, men som vi säger inom POW – förändringsvilja före perfektion!
Du vill att den ska bli världens mest omtalade cykel för en dag. Berätta!
– Det finns många specialmålade cyklar som får en otrolig spridning på sociala medier, men det är aldrig någon som använder tillfället för att förmedla något. Det är ”bara” coola cyklar. Jag hoppas att POW-cykeln ska bli viral på samma sätt, men med ett livsviktigt budskap.
DEVIATE CLAYMORE aka. THE POW BIKE
Stötdämpare: EXT racing shox 165 x 170 mm slaglängd
Hjul och vevparti: Hope Tech
Däck: Schwalbe 29″
Sadel: WTB
Bromsar: TRP DHR evo
Drivlina: SRAM GX AXS
Dekaler: Slik graphics
Ramskydd: Ride Wrap
Väsksystem: Areoe
Läs mer om projektet på: thepowbike.com

Foto: Foto Alexander Kangas, KLfilm