Cykelhjälmarna som får bäst i test – för stor och liten

CykelfrämjandetNyheter

Att välja cykelhjälm är inte lätt. Att välja cykelhjälm till barn är om möjligt ännu svårare. Folksam har lagom till sommaren testat hjälmar och utsett några vinnande modeller för både vuxna och barn.

Försäkringsbolaget Folksam har testat tolv vuxencykelhjälmar och sju barncykelhjälmar på den svenska marknaden. Alla hjälmar som ingår i testet är sedan tidigare testade och godkända enligt europeisk teststandard men i Folksams test har de genomgått mer komplexa testmetoder med både både raka och sneda islag. De har också testats i en datorsimuleringsmodell för att se hur hjärnan påverkas av islagen.

Hjälmarna som får det bästa totalresultatet i testet får märkningen Bra val.

Bra val – vuxen

  • Giro Aether MIPS
  • Specialized Propero 3 Angi MIPS
  • Tec Nice MIPS

Bra val – barn

  • Tec Boo MIPS (har grönt spänne)
  • Tec Lelle MIPS (har grönt spänne)

Hur ska hjälmen sitta?

Självklart är det inte bara det faktum att en hjälm har fått bra testresultat som räknas, den måste också sitta bra och passa ditt huvud. Hjälmen ska sitta så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt. Den ska täcka pannan (hela vägen ner mot ögonbrynen), hjässa och bakhuvud. Många hjälmar har ett reglage baktill för finjustering. Justera remmen så att du precis får in två fingrar under hakan.

Barnhjälmar

I detta test är det endast två av de sju testade barnhjälmarna som får utmärkelsen Bra val. Båda kommer från det svenska hjälmföretaget Tec och det är alltså deras modeller Lelle och Boo som sticker ut. Med utgångspunkt i de skillnader i huvudformen som finns hos barn – där ögon, näsa och mun sitter lägre än hos vuxna– har de tagit fram nya barnhjälmar med optimal passform för de minsta.

De hjälmar som var utrustade med grönt spänne, som ska öppna sig om barnet blir hängande i hakbandet, testades även för att säkerställa att spännet löstes ut vid den kraft i hakbandet som motsvarar att ett barn blir hängande i hjälmen. Av de fyra hjälmarna med grönt spänne som testades, uppfyllde alla utom Met Genio kravet om att spännet ska lösa ut vid en maxkraft på 160N.

Barn och ungdomar under 15 år ska enligt lag använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Den nationella rekommendationen är att barn upp till sju år ska använda hjälm med grönt spänne.

Läs mer

Dela!