Cykelkök – vad är det?

En plats dit du kan gå och meka med din cykel och kanske rentav bygga ihop en helt ny av gamla återvunna delar. Finns det? Faktiskt! Så kallade cykelkök finns över (nästan) hela landet och vem som helst är välkommen. 

Vad är ett cykelkök?
Cykelkök är en öppen gör-det-själv-verkstad, dit vem som helst ska kunna komma förbi med sin cykel och använda verktyg och cykeldelar som finns på plats, gratis eller till en låg avgift. Det finns också andra på plats, oftast volontärer, som kan hjälpa till men tanken är att besökarna själva ska fixa sina cyklar och hjälpa varandra.

Vad kan man göra där?
Allt från att meka med sin befintliga cykel till att rusta upp och ge en övergiven gammal cykel nytt liv. Cykelkök är också ett socialt sammanhang för alla som gillar cyklar.

Är det bara att dyka upp eller ska man anmäla sig innan?
Oftast är det bara att dyka upp, men kolla gärna med det cykelkök du tänkt besöka.

Kan man ta hjälp av någon på plats om man är nybörjare eller behöver allmän vägledning?
Oftast finns det kunngia volontärer eller besökare på plats som kan hjälpa till. Men skulle det inte finnas är Youtube och trial-and-error bra metoder. En bra regel är att inte ha bråttom.

Vill du starta ett eget cykelkök?
Finns det inget cykelkök där du bor? Är du kanske intresserad av att starta upp ett eget? Studiefrämjandet och Göteborgs stad har tagit fram en guide till hur du startar upp ett cykelkök. Här kan du läsa och ladda ner guiden. 
HITTA DITT LOKALA CYKELKÖK


Stockholm

Göteborg

Skåne

Övriga landet

Känner du till ett cykelkök som inte står med på listan? Hör av dig!