Ulricehamn

Änglagårdsturen lång

63 km

Längd

42 %

Oasfalterat

680 m

Höjdmeter

5-8 tim.

Uppskattad tid

svår

Skapad av:

Text & foto: Patrik Strömbom –
CTV/Cykelfrämjandet Sjuhärdakretsen

Cykelturen tar dig ut i skog och mark på små landsvägar, byvägar och skogsvägar.  

Denna rutt har burit många fötter, klövar och hovar genom tiderna. Här kommer du få ta del av en bygd som förändrats varsammare än på de flesta andra håll. Här kommer du få möjlighet att upptäcka den vackra bygd där filmerna om Änglagård spelades in. Följ med på en resa längs slingrande grusvägar, inbjudande landskap och besök några av de ställena som är kända från filmscenerna.

Image
Image
Image

Öster om Ätradalen, i Kölingared finner du den vackra oasen Årås Säteri och Trädgårdar, vackert belägen vid ån Tidan. Under sommaren håller kvarnen öppet sin kaféverksamhet där du bland annat kan slå dig ner och njuta av hembakat, glass eller lunchmackor. Du har även möjlighet att besöka deras vackra trädgård och park som ständigt är i utveckling med nya fruktträd, buskar och blommor. Boenden utmed vägen är Gudebo Gård och Årås Säteri och Trädgårdar. Längs leden finns även vindskydd i Brännered, norr om Svinåsen. Det finns också möjlighet att vila upp sig med en spaupplevelse hos Lindås Spa & Friskvård. Företaget erbjuder olika behandlingar och spapaket. 

BRA ATT VETA OM TUREN:

  • Toalett: Ulrikaparken, Årås kvarn(bakom dansbanan), Jogens badplats. 
  • Mat: Årås kvarn, Dalums bensin och lanthandel (gott om restauranger, fik och livsmedelsbutiker inne i centrala Ulricehamn där turen med fördel inleds). 
  • Kollektivtrafik: Buss 209 Ulricehamn-Falköping 
  • Badplatser: Sturebadet i Ulricehamn, Jogen (Varpaledet)