Låt cykelpendlingen bli en del av din tävlingsprepp – även på vintern!

Madeleine RingvallNyheter, Vintercykling

Nosar du på att cykla Vätternrundan eller något annat cykellopp? Träningen är A och O både för att det ska vara kul hela vägen (eller i alla fall majoriteten av sträckan), och för att minska skaderisken. Men ibland är träning svårt att få in i vardagen, och enligt Oskar Sundblad på Vätternrundan handlar det om att få in så mycket tid på cykeln som möjligt – även utan för traditionell träning.   

Cykelpendling eller klassisk träning på vintern?  

Jag cyklar året runt, både på fritiden och för pendling. Det är inte bara ett sätt att hålla sig i form, utan också ett fantastiskt sätt att förbereda sig för motionslopp som Vätternrundan, och Vätternrundans lite kortare lopp under helg ett. Jag kör minst ett lopp varje år och för mig handlar det om att få in så mycket tid på cykeln som möjligt. Pendling skapar vana på cykeln och eftersom jag kör minst ett lopp varje år så handlar det om att få in så mycket tid på cykeln som möjligt. På vintern så blir det en del på gruscykeln men även MTB och inomhus för att hålla igång kroppen. 

Vilka är de största fördelarna med att cykelpendla, särskilt under vintern?  

För det första blir du hälsosammare och mår bättre ju mer tid du spenderar på cykeln. Som cykelpendlare är du garanterat piggare och mer alert när du kommer fram, och jag är övertygad om att du får en skarpare hjärna. Du slipper också trängas och sitta stilla i bilköer på väg till jobbet. Färre cykelpendlar på vintern än sommaren, så det bli mindre trångt på cykelstråken för de som bor i städer.  

Cykelpendling oavsett årstid ger dig kvalitetstid med dig själv på cykeln. Du får tid att tänka och reflektera, och det är en fantastisk känsla att veta att du har gjort något bra för både kropp och själ innan arbetsdagen ens har börjat.  

Har du tips för de som vill börja cykelpendla på vintern men känner sig osäkra?  

Se till att klä dig för väder och testa dig fram när det gäller hur varmt du behöver klä dig beroende på temperatur och sträcka. Investera i bra dubbdäck, planera din rutt, och se till att du syns ordentligt i trafiken! Och viktigast av allt: njut! Det kan vara utmanande i början, men när du väl har kommit in i rutinen kommer du att älska det.  

Den 10-16 februari 2025 firar vi Cykelfrämjandet vintecyklingsveckan tillsammans med Svensk Cykling. Missa inte vår  fototävling instagramhär hittar du också all information om tävlingen vår hemsida. Bland våra nyheter hittar du också mer vintercyklingsinspiration! 

Dela!