Image

Eskilstuna

Torshälla – Vallby-turen

39 km

Längd

1 %

Oasfalterat

301 m

Höjdmeter

2-3 tim.

Uppskattad tid

Mellan

Svårighetsgrad

Image

Skapad av:

Cykelfrämjandet 1941
Nytappning av Emilia Sternberg

Den första turen i boken Cykelfrämjandets “Småturer i Eskilstuna- och Västeråstrakten” framtagen 1941. En tur på 4 mil genom den urgamla kulturbygden som ligger alldeles inpå knuten till Eskilstuna.

Vår moderna tappning av denna cykeltur från 40-talet börjar utanför Eskilstuna C där den som inte redan befinner sig i “den moderna fabriksstaden med urgamla anor,” Eskilstuna, kan ta sig till med cykel på Mälartågen. Därefter följer vi turbeskrivningen, “längs Gillebergavägen fara vi ut från staden i Sydvästlig riktning.” Vid villaområdet Berga föreslår författarna till turbeskrivningen en avstickare till Borsöknabadet för ett dopp, men eftersom vi på 2020-talet testade turen en mulen oktoberdag skippar vi doppet just denna gång. Enligt beskrivning tar vi därefter vägen norrut, i nutid längs med cykelbanan på Åsbyvägen, förbi kyrkogården S:t Eskils.

Image

Den moderna tappningen av denna tur följer fram tills Torshälla mestadels separerade cykelbanor med inslag av lugna vägar. Turbeskrivningen från 1941 berättar att “Torshälla, eller Thorshargh som dess medeltida namn var, och som anger, att staden ursprungligen var en hednisk offerplats för Asa-Tor.” Även från Torshälla rekommenderas möjliga avstickare till badplatserna Mälarbaden eller Ängsholmen. Vi trampar dock vidare genom Torshälla för att utforska turens föreslagna fornlämningar, eller i författarens ord, “Vi lämna emellertid på allvar den gamla Asastaden genom dess östra utfart och styra kosan över Österby och Viggeby mot Vallby.”

När vi lämnar Torshälla cyklar vi ca 2 km på en något trafikerad 70-väg, men avviker strax till lugnare vägar där vi passerar en fornborgsruin runt km 21 på turen. Den som vill klättra över den något skakiga trappstegen (som även saknar några trappsteg) finner en informationsskylt längre upp på höjden som berättar att människor vistades på platsen under 400-500-talet e.v.t. under den så kallade “folkvandringstiden.” Efter lite drygt en km till kommer nästa fornlämning, Kung Inges hög. Våra Cykelfrämjarvänner från 40-talet berättar att “högen lär vara 1500 år gammal och innehålla resterna efter en sörmländsk småkonung. Huruvida han verkligen hette Inge, därom tvista emellertid de lärde.” Informationsskylten på plats bekräftar att järnålders grävfältet, som kallas Grundby limpa, är från 500 f.v.t. – 1050 e.v.t. och att den största graven hursomhelst kallas Kung Inges hög.

Emellan fornborgen och Kung Inges hög passeras Mary’s café, som tyvärr hade stängt för säsongen när vi cyklade förbi i oktober men som annars är ett fint fikastopp som ligger lägligt ungefär halvvägs på turen.

Det måste ha varit en varm sommar när turen planerades 1941 för även här uppmärksammas den badsugne på möjligheten att göra en avstickare till Mälaren, bl.a. till Slätvikens badplats. Efter Kung Inges hög styr vi mot söder och passerar bl.a. medeltidskyrkorna Vallby och Hammarby på väg mot Ramshammar. Från vägskälet i Ramshammar svänger vi höger in på en landsväg tillbaka mot Eskilstuna som är skyltad till 80 km/t i ca 1 km följt av ca 1 km med 70 km/t innan en cykelväg dyker upp runt km 32 på turen. Strax därefter är turens sista utpekade fornlämning: Runstenarna vid Gredby gata.

“Nu har vi bara att trampa raka vägen hem, men stanna söder om Eskilstuna ålderdomshem– Balsta – för att beundra tre gamla runstenar, av vilka den största är den ståtligaste i Södermanland.”

Image
Image
Image
Image

Balsta ålderdomshem är numera Balsta musikslott, men runstenarna står kvar, i alla fall där dom har stått den senaste tiden, då de har flyttats runt en del genom århundradena och bl.a. fått tjänstgöra som brofästen och kyrkgolv. De två mindre stenarna beskriver Ingvars färd till Särkland, som nämns på ca 25 runstenar i Sörmland, bl.a. på de vid Gripsholms slott i Mariefred, som går att se på turen “Gripsholms gruset.” Den största stenen lyder “Ormar och Vifrid och Holmfrid och Kål och Tolv och Ogrimme(?) , dessa makar(?) och syskon(?) reste stenen efter Tolv.”

Efter runstenarna är det bara några få kilometer kvar tills turen avslutas, återigen framför Eskilstuna Central.

“Så äro vi hemma igen efter denna första tur i Eskilstunas omgivningar, som säkerligen givit oss en påminnelse om att det finns urgammal kulturbygd alldeles inpå knutarna av den moderna fabriksstaden med urgamla anor.”

Upptäck turen

BRA ATT VETA OM DENNA RUTT:

  • Den moderna tappningen fram tills Torshälla är mestadels separerade cykelbanor med inslag av lugna vägar.
  • Om ni vill fika kan det vara bra att kolla säsongen för caféer i förhand eller ta med eget.
  • Det finns möjlighet att ta cykel på Mälartåg till och från Eskilstuna.
  • Den moderna tappningen fram tills Torshälla är mestadels separerade cykelbanor med inslag av lugna vägar.
  • Om ni vill fika kan det vara bra att kolla säsongen för caféer i förhand eller ta med eget.
  • Det finns möjlighet att ta cykel på Mälartåg till och från Eskilstuna.