Motala

Rundtur längs Göta kanal

42 km

Längd

12 %

Oasfalterat

293 m

Höjdmeter

2,5-4 tim.

Uppskattad tid

svår

Skapad av:

Text & foto: Alice Wästberg –
Cykelfrämjandet

En vacker dagstur längs delar av Göta kanal, Boren och över historiska slussar! Med få backar och den sprillans nya “Göta-kanal leden” är detta en perfekt dagstur för den som är sugen på en alldeles lagom ansträngande tur, med god fika på vägen och kanske ett dopp i Boren!

Turen börjar och slutar i Motala, Östgötapendeln går till Motala Station och tillåter 6 cyklar åt gången.  Turen börjar ut över den nya Motalabron som har en ganska smal cykelbana men som är väl avlägsen från biltrafiken. Därifrån cyklar du på en fin cykelbana längst vattnet och kommer ganska snabbt ut ur stan, ut på landsvägarna. Det är ett vackert landskap med åkrar, skog och bondgårdar. Efter 25 kilometer passar det lägligt med ett stopp i Borensberg. Där finns cafét Kaffeteriet som serverar enklare luncher och fika, kantarell-toasten var riktigt god! Det finns också en bra viloplats vid slussarna där många cyklister brukar stanna till. Därefter fortsätter turen på Göta Kanalleden som går längst en äldre landsväg, där ser man Boren med jämna mellanrum och många vackra vyer!

Image
Image
Image
Image
Image

Väl på väg in i Motala igen är Borenhults slussar ett fint stopp, och lite ytterligare längre fram bredvid kanalen ligger Mallbodens Café som serverar mäktiga våfflor och har en fin uteservering för soliga dagar. Den sista biten är en grusad cykelväg som går precis vid vattnet hela vägen in till det vackra Motala! Där finns många olika boenden, restauranger och andra roliga saker att hitta på! 

BRA ATT VETA OM TUREN:

  • Cykel kan tas med på Östgötapendeln utan extra kostnad.
    Läs mer här.