Bohuslän

Orust och Tjörn runt

151 km

Längd

5 %

Oasfalterat

1725 m

Höjdmeter

2-3 dgr

Uppskattad tid

svår

Skapad av:

Text & foto: Alice Wästberg – Cykelfrämjandet

Orust och Tjörn är populära resmål och passar utmärkt för att cykla på! Om än olika öar, både i landskap och tillämpad för cykling blir en resa runt de båda öarna till en väldigt trevlig turist-tur bland västkustens vackra klippor!

Turen börjar och slutar i Varekil. Dit kommer du med en buss från tågstationen i Stenungssund (Det går också att cykla från Stenungssund). Första delen av turen börjar med en del uppförsbackar i ett vackert naturreservat. Landsvägarna är lågt trafikerade och träden är stora vilket ger en fin naturupplevelse. Vid Grindsbyvattnet går det att ta sig ett dopp och andas ut lite efter backarna! Därefter kommer en sträcka på ca 1km på en välskött grusväg. Henån är en liten småstad där det finns flera restauranger, mataffärer, apotek och Systembolag. Därefter fortsätter turen på enkla landsvägar, förbi cafét och mötesplatsen Fröken Truls, där det finns både butik och restaurant. Efter 55 km i Nösund finns ett fint Havshotell där man kan stanna över natten och vila i en vacker miljö nära vattnet. 

Dag två tar sig turen vidare över till Tjörn! Bron över är lite knepig eftersom cykelvägen plötsligt tar slut och man får cykla på en ganska trafikerad 80-väg i någon kilometer innan man svänger av mot Sundsby Säteri. Där kan man fika och ta en paus från cyklandet, promenera, eller titta på repslageri. Däromkring finns också flera tältplatser för den som skulle vilja tälta.

Image
Image
Image
Image
Image

Tjörn är lite mer förberett för cykling än Orust, med cykelvägar, skyltar och mer plan mark. Skärhamn är en populär besöksplats med många trevliga truck-restauranger i hamnen och varför inte göra ett stopp på Akvarellmuseet. Ett obligatoriskt stopp är Lottas Bak&Form! Ett bageri som ligger precis vid vattnet och serverar pizzalunch och utsökt bröd och bakverk. Det fina med att cykla på öar är att vattnet alltid är nära och västkustens vackra klippor är aldrig långt borta för den som vill ta sig ett dopp!  

En härlig tur i en miljö som passar utmärkt för cykelturism!  

BRA ATT VETA OM TUREN: