Vadstena

Ombergsrundan

64 km

Längd

15 %

Oasfalterat

407 m

Höjdmeter

5-8 tim.

Uppskattad tid

svår

Skapad av:

Text & foto: Alice Wästberg –
Cykelfrämjandet/CTV

Den här turen tar sig upp och ned över en historisk topp som tusentals cyklister cyklar varje år med målet att ta sig runt hela Vättern. Den bjuder på utsikt, vacker natur, trevliga rastplatser och lugna landsvägar. Turen var en del av Cykelfrämjandets årliga event Cykelturveckan 2023. 

Vägen ut ur Vadstena går på en cykelled som sedan tvärt svänger av mot en och smal landsväg. De öppna fälten och variationen av sådd ger cyklingen ett behagligt lugn. Vägen är mestadels plan och går förbi några större bondgårdar och herrgårdsliknande hus. Det första stoppet blir i Borghamn strand. Perfekt för att ha med eget fika och ta sig ett dopp vid piren, eller köpa lunch eller fika vid Borghamns Strand Café. Gyllenhammars Värdshus är enastående vackert med lite dyrare luncher för den som vill göra ett ordentligt stopp.  

Därefter börjar uppförsbacken, upp i det gröna Omberg. Backen är någon kilometer lång och varierar i lutning. Men som det ofta är, efter en tung backe kommer en underbar nedförsbacke! Uppe på toppen kan man stanna och titta ut över Vättern och sedan kasta sig ned för vägen igen. Det är en väg med mycket begränsad biltrafik men viktigt att veta att det förekommer att bilar också dyker upp. För den natur-törstige går det att parkera cykeln och ta sig en promenad inne i grönskan. Det finns olika stationer längst vägen med kartor över naturreservatet.  

Sedan kommer vi ut på vägen igen och turen riktar sig tillbaka mot Vadstena som delvis går på en 80-väg men inte så trafikerad. Cafét På Skedet är trevligt och värt ett besök!  

En härlig tur som går att göra på många olika sätt!  

Image
Image
Image
Image
Image

BRA ATT VETA OM TUREN: