Sörmland

Gripsholmsgruset

53 km

Längd

54 %

Oasfalterat

565 m

Höjdmeter

4-6 tim.

Uppskattad tid

Svår

Skapad av:

Text & foto: Emilia Sternberg –
Cykelfrämjandet

En perfekt dagstur för den som gillar kombon pampiga slott, fika och cykling på grusvägar. Med möjlighet att ansluta till rutten med tåg är det en smidig utflyktstur även för de som bor en bit bort från Mariefred. 

Turen börjar och slutar vid Läggesta station, mellan Åkers Styckebruk och Mariefred. Några kilometers cykling på cykelbana tar dig in till Mariefred där Gripsholms slott tornar upp till höger invid en av Mälarens vikar. För den som inte besökt slottet eller Mariefred tidigare är båda väl värda en liten avstickare. Den som är sugen på att komma igång med turen trampar vidare – det tar inte långt tid förrän man återigen lämnar Mariefred och är omgiven av skog och åkrar.

Image
Image
Image
Image
Image

Fika

Efter ca 15 km följer rutten Mariefredsvägen, en asfalterad 70-väg som leder er in i Stallarholmen efter ca 3 km. Om ni inte redan passat på att fika i Mariefred vid turens start ger Stallarholmen goda möjligheter ca 19 km in. Bageri Speceri i Gula Industrihuset är särskilt värt ett besök och är bara en kort avstickare från rutten.

 

Större vägar och korsningar

Efter Stallarholmen löper rutten västerut längs med Strängnäsvägen, även denna en asfalterad 70-väg, med avstickare på grusvägar där möjligt. Var uppmärksam mot slutet av sträckan på Strängnäsvägen att cykla in på cykelbanan till höger (runt km 28,5) innan vägen smalnar av med räcken och löper över järnvägen. Vid korsningen som följer kan man som cyklist först korsa Strängnäsvägen och därefter Kilenvägen, men på andra sidan Kilenvägen försvinner cykelbanan tvärt, varför rutten är dragen en kort sträcka (ca 100 m) längs med Kilenvägen innan en högersväng in på vägen som löper mellan parkeringsplatserna på högersida om Kilenvägen.

Över en mil sammanhängade grus väntar innan rutten börjar närma sig Åkers Styckebruk. De sista kilometrarna tillbaka till Läggesta station avverkas snabbt på cykelbana.

BRA ATT VETA OM RUTTEN:

  • Cykel kan tas med på Mälartågen på linjen Uppsala - Stockholm - Eskilstuna - Örebro där Läggesta station ingår. Läs mer här.

  • Var uppmärksam på större vägar och korsningar längs med rutten.