Ulricehamn

Gårdarna runt sjön - mellan

46 km

Längd

12 %

Oasfalterat

309 m

Höjdmeter

3-5 tim.

Uppskattad tid

svår

Skapad av:

Text & foto: Patrik Strömbom –
CTV/Cykelfrämjandet Sjuhärdakretsen

Gårdarna runt sjön är ett populärt besöksmål i Ulricehamnstrakten och har under flera decennier lockat besökare från hela Sverige.  

Genom Birgit TH Sparres romanserie Gårdarna runt sjön har många läsare trollbundits med historier om Ulricehamnsbygden. Denna tur tar med dig till platserna som låg till inspiration till böckerna och du får uppleva de fantastiska gårdarna runt sjön i verkligheten. Turen längs den långsmala sjön Åsunden i Ulricehamn bjuder på många härliga intryck. Kultur, spännande historia, utsökt mat från lokala producenter, hantverk, spökhistorier, delikatesser och aktiviteter. 

Denna tur tar med dig på en fullspäckad upplevelse kring gårdarna runt sjön. Stanna till på Rude kulle för en fantastisk utsikt över Åsunden och staden Ulricehamn. Vid klart väder kan du se rätt över sjön till samhället Marbäck. På utsiktsplatsen finns grillplats och bänkar och bord där du kan vila benen eller njuta av en matsäck. Passa på att unna dig ett stopp på Åsundsholm Golf & Countryclub där god mat serveras bredvid högklassiga golfbanorna. Är du fikasugen rekommenderar vi ett stopp på Café Sjöparken i Vegby. Där kan du njuta av god fika och hemmagjord glass. Är det varm i luften kan du även passa på att svalka dig med ett dopp 

Image
Image
Image

BRA ATT VETA OM TUREN:

  • Toalett: Åsundsholms Golf & Countryclub, Café Sjöparke, sommartid vid Alenäsets badplats (Marbäck) 
  • Mat: Handlarn i Hulu,, Åsundsholms Golf & Countryclub, Gällstad, Café Sjöparken. 
  • Kollektivtrafik: Buss 204 Ulricehamn-Borås, Buss 208 Ulricehamn-Tranemo. 
  • Badplatser: Åsundsholm, Sämsjöns badplats i Vegby, Haganäs badplats, Alenäset badplats, Skotteks badplats.