Ulricehamn

Gårdarna runt sjön - kort

29 km

Längd

3 %

Oasfalterat

657 m

Höjdmeter

2-3 tim.

Uppskattad tid

svår

Skapad av:

Text & foto: Patrik Strömbom –
CTV/Cykelfrämjandet Sjuhärdakretsen

Gårdarna runt sjön är ett populärt besöksmål i Ulricehamnstrakten och har under flera decennier lockat besökare från hela Sverige.  

Genom Birgit TH Sparres romanserie Gårdarna runt sjön har många läsare trollbundits med historier om Ulricehamnsbygden. Denna tur tar med dig till platserna som låg till inspiration till böckerna och du får uppleva de fantastiska gårdarna runt sjön i verkligheten. Turen längs den långsmala sjön Åsunden i Ulricehamn bjuder på många härliga intryck. Kultur, spännande historia, utsökt mat från lokala producenter, hantverk, spökhistorier, delikatesser och aktiviteter. 

Turen tar dig längs banvallen och sjön Åsunden till Café Sjöparken i Vegby som är känd för sin hemmagjorda glass och mysiga omgivning. En liten bit från caféet (ca 300 meter) hittar du en baddplats där du kan svalka dig. På vägen tillbaka till Ulricehamn är Skotteksgården ett perfekt stopp för att stilla hungern. Även här kan du ta dig ett dopp i sjön om vädret tillåter.  

Efter att ha utforskat den platta och jämna banvallen är det en fröjd att parkera din cykel och bege dig till Ulricehamns mysiga gågata. Här kan du upptäcka små butiker, smaka på läckra lokala delikatesser och suga in stadens charm. 

Image
Image
Image

Att ta en cykeltur längs banvallen mellan Ulricehamn och Vegby är som att kliva in i en saga där svensk natur och historia förenas i en underbar resa. Den en gång så livliga tågbanan har nu förvandlats till en fridfull cykelväg, vilket ger dig möjligheten att uppleva det västsvenska landskapet på ett unikt sätt. Den platta och jämna banvallen är som gjord för cykling och passar även barnfamiljer. Naturen är omväxlande och skiftar med årstiderna, från de färggranna lövträden på hösten till den fräscha grönskan på våren.  

BRA ATT VETA OM TUREN:

  • Toalett: Café Sjöparken, sommartid vid Alenäsets badplats (Marbäck) 
  • Mat: Restaurang skotteksgården, Café Sjöparken. 
  • Kollektivtrafik: Buss 204 Mot Borås via Gällstad, 
  • Badplatser: Sämsjöns badplats i Vegby, Skotteks badplats.