Ulricehamn

Änglagårdsturen kort

40 km

Längd

34 %

Oasfalterat

566 m

Höjdmeter

3-4 tim.

Uppskattad tid

svår

Skapad av:

Text & foto: Patrik Strömbom –
CTV/Cykelfrämjandet Sjuhärdakretsen

Cykelturen tar dig ut i skog och mark på små landsvägar, byvägar och skogsvägar.  

Denna rutt har burit många fötter, klövar och hovar genom tiderna. Här kommer du få ta del av en bygd som förändrats varsammare än på de flesta andra håll. Här kommer du få möjlighet att upptäcka den vackra bygd där filmerna om Änglagård spelades in. Följ med på en resa längs slingrande grusvägar, inbjudande landskap och besök några av de ställena som är kända från filmscenerna.

Image
Image
Image

Stanna gärna till vid Hössna kyrka, byggd 1839. Kyrkan har en rik historia med unika artefakter inklusive en gammal klocka, dopfunt, nattvardskalkar och altartavla. I en sänka mellan Önnarp och Oset hittar du Önnarps naturreservat. Önnarp har mycket rik växtlighet och är sedan länge känd för sin kåltistel, en art som är sällsynt norr om Skåne. Turen paserar även förbi Knätte kullar som med sin stäppartade torräng får en i Sverige mycket ovanlig flora med blommor som lockar långväga besökare. På din tur kan du även passa på att besöka Duvereds Gård. En mysig gård med kor, kvigor, kalvar och tjurar där du kan köpa ekologiskt och närproducerat kött. Vill du övernatta så får du en god natts sömn på lantligt boende hos Gudebo gård. 

BRA ATT VETA OM TUREN:

  • TIPS! I Knätte finns en väl placerad rastplats efter ca halva turen, samt en rastplats i Knätte kullar
  • Toalett: Ulrikaparken, Knätte kyrka 
  • Mat: Det finns gott om restauranger, fik och livsmedelsbutiker inne i centrala Ulricehamn där turen med fördel inleds. 
  • Badplatser: Sturebadet i Ulricehamn