Förbereda och komma igång
Det här kapitlet riktar sig främst till huvudinstruktörer och arrangörer av cykelkurser. Här går vi igenom de grundläggande förutsättningarna såsom val av cykel, plats, material och förberedelser inför första kurstillfället.
Cykelfrämjandet rekommenderar att ni är minst en instruktör på tre deltagare. Våra cykelkurser brukar ha grupper på 10–15 deltagare vilket är lagom för 4–5 instruktörer.
Det är bra om minst en av instruktörerna vet hur man ger första hjälpen och minst en kan utföra enklare cykelreparationer. Det är också en fördel att ha ett gemensamt språk med deltagarna men det är inte nödvändigt. Vid behov kan deltagarna ofta tolka åt varandra. Eftersom majoriteten av våra deltagare är kvinnor kan det vara bra att minst en av instruktörerna också är kvinna. Cykelfrämjandet anser att det är fördelaktigt att män och kvinnor arbetar tillsammans som instruktörer. Om en instruktör har tålamod och kan skapa förtroende och trygghet hos deltagarna kommer det att gå bra.
De flesta övningar sker bäst på en plan yta. Balansövningen genomförs helst på en svagt sluttande yta och backövningar kräver en mindre backe. Det är bra om lutningen och backen ligger i direkt anslutning till lektionsplatsen. En stor öppen asfalterad plan är det bästa. Platsen ska gärna ligga lite avsides och inte vara allt för synlig.
Många instruktörer avråder deltagarnas partner eller barn från att titta på. Deltagarna fokuserar bättre utan publik. Skolgårdar är ofta lediga och lugna på kvällar, helger och lov när skolan är stängd. Parkeringsplatser används huvudsakligen vissa tider på dagen. Utanför en stängd affär eller en större arbetsplats finns det ofta lämpliga platser för cykellektioner.
Ett tips är att använda flygbilder på internet för att finna någon öppen asfaltsyta i närheten. Det räcker dock inte att bara kolla in platsen på internet, du måste åka dit och se hur det är på plats. Gör det under samma tid på dagen som du tänker hålla cykellektioner, för att försäkra dig om att det inte är upptaget. Se även till att det inte finns vassa föremål att skada sig på. Det bästa är att ta några minuter och kontrollera platsen innan kursstart. Åtgärda genast allt farligt du hittar med hammare, tång eller sopborste.
Förutsättningar för platsen:
- förråd för cyklarna i närheten
- plan asfalt
- asfalt med lite lutning/mindre backe
- lite trafik (helst ingen)
- ligga avskilt
- toalett
- fikaplats (för teoridelarna)
- en säker plats för deltagarna att lämna exempelvis väskor
- ev möjlighet att öva inomhus (typ parkeringsgarage) så att vädret inte är något hinder.
För kursens början rekommenderar vi större barncyklar/flickcyklar med 24-tums hjul och handbroms, med låg sadel som lätt kan höjas. På de flesta cyklar går det att byta ut sadelklämman som håller fast sadelstolpen till en så kallad snabbkoppling. Med den kan man utan verktyg höja och sänka sadeln.
I vissa fall kan det vara bra med 20-tums hjul för kortare personer. Det bästa är att ha tillgång till både barn och vuxencyklar så att deltagarna kan prova olika och gradvis komma upp till större cyklar under kursen gång. Det är en fördel att ha något fler cyklar än det planerade antalet deltagare.
Vi rekommenderar att använda cyklar med både fotbroms och handbroms. Vi har valt cyklar med fotbroms, för att det blir lättare att övergå till en cykel med bara handbromsar än tvärtom. Det är värt att lägga lite extra tid i början, och lära sig cykla på en fotbromscykel. I Sverige är det vanligast med fotbroms.
Det är viktigt att alla förberedelser är klara inför första kurstillfället men kom ihåg att det går bra att delegera uppgifter.
Gå igenom cyklarna och se till att allt fungerar som det ska. Var särskilt noggrann med bromsarna! Om du ska göra cykeljusteringar/reparationer och behöver hjälp kan du börja med att titta på Cykelfrämjandets kunskapsbank på webben. I övrigt är Youtube en fantastisk resurs.
Ta av pedalerna på cyklarna, bind ihop dem och fäst dem till exempel på pakethållaren.
Se till att det finns hjälmar till alla, även i lite större storlekar. Släng de hjälmar som har varit utsatta för kraftiga stötar.
Se till att du har minst två första hjälpen-utrustningar som är kompletta.
Skriv ut deltagarlista.
Skriv ut övningarna och annat material som du ska dela ut under kursens gång.
Gör i ordning namnskyltar till deltagarna och instruktörerna.
Se till att allt material är inköpt och finns tillgängligt under kurstillfällena. På nästa sida hittar du en materiallista.
Bjud gärna in alla instruktörer till ett möte eller träffas en god stund innan första kurstillfället, så att ni lär känna varandra. Be alla lämna uppgift om vilka dagar de kan jobba så att du lättare kan planera kurstillfällena. Ha gärna mötet på platsen där kursen ska hållas så att ni gemensamt kan titta på området och materialet.
Skruva loss pedaler:
Välj verktyg - Använd en pedalnyckel eller en fast nyckel i storlek 15 mm.
Gör så här - Pedaler brukar sitta hårt, så dra åt rätt håll. Huvudregeln: Båda pedalerna skruvas av bakåt. Pedalerna är märkta med L och R så man vet vilken pedal som ska sitta var.
Håll koll - Ha pedalerna beredda att sättas på igen. Om du knyter fast dem på pakethållaren så vet du även vilka pedaler som hör till vilken cykel.
Sätt tillbaka - När pedalerna skruvas på ska båda pedalerna skruvas på framåt. (Tänk på att cykeln ska cyklas framåt.) Det ska vara lätt att skruva i pedalerna. Kolla extra noggrant att du sätter rätt pedal på rätt sida. Känns det trögt att skruva i pedalen kan den sitta lite snett. Testa dig fram försiktigt för att inte skada gängorna. Dra inte åt för hårt när du sätter på dem. Då blir det lättare när du ska ta av dem igen.
- Cyklar
- Hjälmar
- Reflexvästar
- Deltagarlista och namnlappar
- Första hjälpen-utrustning
- Koner (Låga koner är lätthanterliga och blåser inte lika lätt iväg.)
- Kritor för att rita på asfalten.
- Fotpump och handpump.
- Olja/oljespray till pedalerna.
- Fett till sadel- och styrstam
- Reparationssats ifall det blir punktering.
- Verktyg som skiftnyckel och fasta nycklar för att ta av pedaler (oftast 15 mm), justera sadel (oftast insexsnyckel eller fast nyckel) och styret (insexsnyckel). Skruvmejslar kan också vara bra till vissa skruvar.
- Laminerad bilaga Vägmärken
- Laminerad bilaga Cykelhjälm
- Laminerad bilaga Trafikregler
- Laminerad bilaga Lektionsplan
- Boken - Cykelkurs för nybörjare.
- Utskrivna övningar: Cykelns delar, Trafikskyltar, Checklista och Egen cykel.
- Vid behov utskrivna kvittenser för hantering av kontant betalning.
- Diplom
- Eventuellt lås till cyklarna
- Snöre eller remmar till att knyta pedalerna med
- Pennor
- Fika
- (Eventuellt sadelgel, regnponchos och handskar)
Det är viktigt att kläderna inte fastnar i cykeln. Ett tips är därför att ha med resårband, reflexband eller liknande som du kan ha till hjälp för att binda upp långa kjolar och fladdriga byxor. Byxorna kan i vissa fall stoppas in i strumporna.
Vi rekommenderar att du som cykelinstruktör genomgår en första hjälpen-kurs så du har en grund att stå på.
Röda korset har också en bra app med många tips och instruktioner.
1177.se har information på sin webbsida om vård och när du ska ringa ambulans.
När ska du ringa ambulans?
Du ska ringa ambulans om någon har skadats i en olycka och om personen inte kan ta sig till vård på annat sätt (bil, taxi, kollektivtrafik) eller om hen behöver vård under transporten.
När du ringer ambulans vill de veta:
Vad har hänt?
Var behövs hjälpen?
Använd gärna mobilen för att lättare beskriva var den skadade befinner sig.
Vem är du som ringer? (Inget krav.)
Vilket telefonnummer ringer du ifrån?
Skador/tillstånd på den skadade?
Är hen medvetslös/fastklämd?
Är hen inomhus/utomhus?
Namn, kön och ålder på den det gäller.
Källa: SOS Alarm
En deltagare på Cykelfrämjandets cykelkurs är också medlem i organisationen och täcks av en olycksfallsförsäkring. Om en deltagare skadar sig på cykelkursen, informera om försäkringen och att hen ska spara alla kvitton för kostnader i samband med att hen söker vård för sina skador.
Steg för steg angående olycksfallsförsäkringen för deltagare – när någon skadar sig på cykelkursen:
- Kontrollera att deltagarens adress stämmer.
- Informera deltagaren om att spara alla kvitton i samband med olyckan.
- Anmäl skadad deltagare till info@cykelframjandet.se. Ange: namn, plats och skriv att personen deltar i en cykelkurs.
- Om deltagaren har en egen olycksfallsförsäkring ska hen även anmäla skadan dit eftersom Cykelfrämjandets olycksfallsförsäkring inte täcker alla delar av olyckan, som till exempel sjukskrivning.
- Deltagaren kommer att få en blankett av försäkringsbolaget där deltagaren själv fyller i nödvändiga uppgifter och därefter har direktkontakt med försäkringsbolaget. Meddela deltagaren att vi på Cykelfrämjandet gärna hjälper till med blanketten vid behov.
Om du har deltagare som inte är medlemmar i Cykelfrämjandet och därför inte är försäkrade hos oss, bör de ha en annan försäkring.
Som Cykelfrämjandets volontär täcks du också av en olycksfallsförsäkring via organisationen oavsett om du är medlem i Cykelfrämjandet eller inte.
Steg för steg angående olycksfallsförsäkringen för volontärer – om du som instruktör skadar sig på cykelkursen:
- Spara alla kvitton i samband med olyckan.
- Anmäl skada till info@cykelframjandet.se. Ange: namn, plats och att du deltar i en cykelkurs.
- Om du vill få ersättning för tandskador ska kostnaden godkännas av försäkringsbolaget i förväg så ta kontakt i god tid.
Känner du någon?
Känner du någon som vill bli instruktör eller någon som vill lära sig cykla? Tipsa dem gärna om att vi finns, här kan du läsa mer om vad kurserna innebär och när vi håller kurser.