Cykel och klädsel

Att ha rätt kläder på sig när man cyklar gör allt mycket trevligare. Cykling är en riktig prylsport och du kan hitta precis allt som du någonsin kan önska dig i klädväg. En nackdel är att många av kläderna som är specialdesignade för cykling är dyra, till och med mycket dyra. Vill du ha bra träningskläder till mer rimliga priser så kolla i de vanliga sportbutikerna. Det är i de renodlade cykelbutikerna som det brukar vara dyrast. De säljer också bara märkeskläder vars kvalitet inte alltid motiverar priserna.

Cykling till jobbet
Cykling är det transportmedel som är energi effektivast. Cyklar du i lagom tempo till jobbet utan några mördarbackar så går det åt mindre energi än att promenera samma sträcka i rask takt. Därför behöver du inga särskilda cykelkläder om du cyklar till jobbet. Det kan dock vara praktiskt att skydda byxben (särskilt ljusa) från smutsiga delar på cykeln. Ett gem för att samla ihop högra byxbenet vid vristen brukar räcka. En del brukar stoppa in byxbenet i strumpan. Ett par lätta cykelhandskar kan också vara bra eftersom man reflexmässigt tar emot med händerna om man cyklar omkull.

Om det är minusgrader, tänk på att du blir varm när du cyklar. Det är lätt att kika på termometern och sen ta på sig alldeles för mycket. Då är du sjöblöt när du kommer till jobbet. Testa dig fram, och tänk på att det framförallt är fingrarna, fötterna och öronen som man fryser om.

Till träningen
Här kan du läsa om hur du bör vara klädd om du ska cykla längre sträckor, t.ex. långa träningspass eller en lite längre cykelsemester.

I de flesta träningssammanhang brukar vikten att klä sig i olika lager betonas. Cykling utgör inget undantag. En bra och påkostad underställströja är värd mycket. Den ventilerar bra och torkar dessutom snabbt om den blir blöt. Har du cykelbyxor som är vadderade så ska vadderingen vara närmast kroppen. Annars kan det uppstå skavsår i värsta fall, men framförallt väta om du har något bomullsplagg emellan. Det finns olika modeller på cykelbyxor, allt från tighta cykelbyxor med eller utan vaddering, till vanliga shorts som även de kan ha vaddering. Vad som är bäst är en ren smakfråga.

Under kyligare dagar kan du ha ett par långa tights, alternativt vanliga vindskyddande träningsbyxor. Det är viktigt att de inte är för pösiga då de kan fasta i cykelns rörliga delar. Vadderade cykelbyxor är att föredra eftersom mjukheten gör att blodcirkulationen fungerar bättre. Det gör att man kan cykla längre utan att det gör ont.

Cykeltröja/jacka. Blir du blöt om överkroppen så blir du ganska snart nedkyld och cyklingen blir inte särskilt rolig. Med understället i kombination med en kort- eller långärmad cykeltröja så klarar du dig bra på sommaren. En tunn vindtät jacka med förlängda ärmar och ”ankstjärt” är bra om det blir lite kyligt. Under höst och vår behöver du egentligen inte klä dig på något annat sätt om du ska vara i rörelse hela tiden. Ska du göra längre uppehåll däremot så måste du ha kläder som värmer under tiden du står still.

Det är lättast att frysa om händer och fötter, så se till att ha bra handskar och skor/skoöverdrag under kalla årstiden. En varmare tröja som är bra är t.ex. fleecetröjan. Den värmer när du står still, men släpper igenom luft när du cyklar!.

Cykelhandskar är alltid bra, inte minst i händelse av att du faller. Det är händerna man tar emot med många gånger. Skrapar du upp händerna under en längre cykeltur så blir det svårt att fortsätta. Handsvett i kombination med öppna sår är en smärtfylld upplevelse.

Efter träningen/cyklingen, ta omedelbart på dig torra kläder. Annars blir du snabbt nedkyld.