Ställ tillbaka klockan och ta fram cykellysen

TatjanaNyheter

Infografik - syns och cykla

Den 30 oktober, alltså natten mellan lördag och söndag, ställer vi om till vintertid. Det innebär att vi ställer tillbaka klockan en timme. Många kommer ihåg det där med klockan – ingen vill missa en sovmorgon, men det är lätt att glömma cykellysen, i alla fall om du bor i de södra delarna av vårt avlånga land.

Vi på Cykelfrämjandet anser att cykling inte har någon säsong. Vårt mål är att fler ska cykla mer året om. En viktig förutsättning är att det finns bra och trygga cykelvägar, men även vi cyklister behöver rusta oss för säkrare cykling under den mörka årstiden. Så, för din egen och andras trygghet, en påminnelse om vad som gäller när du är ute och cyklar i mörkret:

  • Reflexer baktill, framtill och på sidan av cykel.
  • Röd lampa bak får blinka om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut.
  • Vit eller gul lampa fram ska ha fast sken och får inte blända mötande trafik.
  • Drivs din cykellampa av batteri får du kolla att batteriet är fräscht och lamporna syns på 300 meters håll.
  • Laddbara led-lampor är praktiska: då behöver du inte byta batterier och slocknar lampan på väg till jobbet kan du ladda den före hemresan.
  • En reflexväst är bra att ha, men inget måste enligt lag.

Använd gärna cykellampor redan då det skymmer, i stället för att invänta beckmörkret. I landets norra delar kan du behöva ha belysningen påslagen hela dagen.

Läs med om belysning och reflexer på Transportstyrelsens webbplats.

Mer detaljerad information om utrustningskraven för belysning och reflexer på cykel hittar du i Transportstyrelsens föreskrifter.

Dela!