Projektledare med ansvar för
politiskt påverkansarbete 

 

Cykelfrämjandet är en ideell förening som jobbar för en bättre, säkrare och mer attraktiv cykelmiljö. Vi har drygt 6 000 medlemmar som är organiserade i cirka 20 lokala kretsar runt om i Sverige. Vi ordnar aktiviteter och driver olika projekt med fokus på cykling. Målet med vårt politiska påverkansarbete är att skapa ett bättre Cykelsverige.

Vårt kansli

I dagsläget är vi runt 10 personer som jobbar på Cykelfrämjandets kansli och vi sitter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Vi har ett kontor i Sickla i Stockholm där den här tjänsten är baserad. Vi söker nu en projektledare till Cykelfrämjandets enhet för samhällsplanering och infrastruktur som kan agera som verksamhetsledare för Svenska Cykelstäder och sekreterare för Riksdagens cykelnätverk med ansvar för politiskt påverkansarbete.

Om enheten för samhällsplanering och infrastruktur 

På enheten för samhällsplanering och infrastruktur är vi fyra personer som arbetar med att påverka kommuner, myndigheter och andra relevanta aktörer genom olika cykelrelaterade projekt, däribland den årligt återkommande Kommunvelometern. Det är också till den här enheten som uppdragen för Svenska Cykelstäder och Riksdagens cykelnätverk hör. Genom Riksdagens cykelnätverk anordnar vi seminarier, studiebesök och olika cykelaktiviteter för riksdagsledamöter.  

Om föreningen Svenska Cykelstäder

Det är dags att förändra svensk trafikpolitik – och för Sverige att få fler cykelstäder! Svenska Cykelstäder är en förening för kommuner och regioner som målmedvetet arbetar för ökad, bättre och säkrare cykling. Målsättningen är att öka andelen cykelresor, förbättra förutsättningarna för att cykla och att höja cyklingens status. Föreningen bevakar kommunernas och regionernas intressen gentemot den nationella nivån samt stödjer kommuner och regioner i det cykelfrämjande arbetet. Arbetet är fördelat på tre verksamhetsområden: kunskapsutbyte, samverkan och opinionsbildning.  

om tjänsten

Vi söker nu en projektledare som kan agera som verksamhetsledare för Svenska Cykelstäder och sekreterare för Riksdagens cykelnätverk med ansvar för politiskt påverkansarbete.

I rollen som verksamhetsledare för Svenska Cykelstäder arbetar du på uppdrag av föreningens styrelse. Du ansvarar för att driva och utveckla föreningen och har stöd av en kollega som arbetar deltid med att stötta verksamhetsutvecklingen av Svenska Cykelstäder. Målet är att föreningen ska växa och det är därför positivt om du har tankar eller idéer kring hur föreningen kan utvecklas.  

Ungefär hälften av tjänsten utgörs av politiskt påverkansarbete, dels för Svenska Cykelstäder och dels för Cykelfrämjandet. Som verksamhetsledare för Svenska Cykelstäder representerar du Svenska Cykelstäder utåt medan Cykelfrämjandet representeras av andra personer som  behöver din hjälp med underlag till det politiska påverkansarbetet.

Arbetet handlar bland annat om att driva Riksdagens cykelnätverk, nätverka för att skapa samarbeten, kommunicera med politiker och myndigheter, skriva remissvar och texter av olika slag till bland annat hemsidan och sociala medier.  

arbetsuppgifter

 • Kontakt med Svenska Cykelstäders styrelse och förberedelse av styrelsemöten 
 • Ansvar för Svenska Cykelstäders budget och verksamhetsplan 
 • Mediabevakning av cykelrelaterade frågor 
 • Nätverkande med politiska beslutsfattare, myndigheter och andra aktörer. 
 • Politiskt påverkansarbete för Svenska Cykelstäder 
 • Framtagande av underlag för politiskt påverkansarbete åt Cykelfrämjandet 
 • Organisera och medverka i seminarier, workshops, föreläsningar m.m. 
 • Kommunikation genom Svenska Cykelstäders kanaler och externa medier.  
 • Skriva projektansökningar och söka finansiering på annat sätt 
 • Medlemsadministration  

kompetenser

Vi söker nu dig som:   

 • är nytänkande, relationsskapande och vill utveckla Svenska Cykelstäder och Riksdagens cykelnätverk 
 • har god förmåga att samverka med politiker från hela det politiska spektrumet och vara en professionell representant för cyklingen som politisk fråga 
 • har kompetens och intresse för politiskt påverkansarbete, samhällsplanering, kommunikation samt god kommunikativ förmåga i både tal och skrift 

 Meriterande med: 

 • relevanta nätverk bland organisationer, myndigheter, företag och liknande  
 • erfarenhet eller utbildning inom kommunikation, opinionsbildning, politik, samhällsplanering o.d. 

Dina personliga egenskaper är viktiga för att du ska trivas hos oss. Därför förväntar vi oss att du: 

 • är en trygg person med integritet, stark egen drivkraft och god samarbetsförmåga 
 • ser helheter och tar hänsyn till det större perspektivet 
 • planerar och organiserar ditt arbete på ett strukturerat sätt 
 • är självgående, levererar med kvalitet och håller deadlines 
 • delar Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäders värderingar  

Vi eftersträvar mångfald och en jämn könsfördelning och lägger stor vikt vid personlig lämplighet. 

om anställningen

Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning   
Tjänstens omfattning: 100%   
Önskat tillträde: Den 1:a februari 2022 eller enligt överenskommelse   
Placeringsort: Stockholm - med möjlighet att delvis jobba hemifrån 

ansökan

Ansökan ska innehålla CV och personligt brev, skicka ansökan till [email protected] med rubriken Ansökan Svenska Cykelstäder. 

Sista ansökningsdag: 9 januari 2022 men skicka gärna din ansökan tidigare eftersom rekrytering sker fortlöpande och tjänsten kan komma att tillsättas före sista ansökningsdag. Så länge annonsen ligger uppe tar vi in nya ansökningar.

Upplysningar om tjänsten lämnas av verksamhetschef Isabella Thöger: [email protected]   

Arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal. Lönesättningen är individuell och lönenivån är anpassad efter den ideella sektorn.