Cykelresa till Georgien

Vi erbjuder en unik och spännande cykelresa i Georgien, vägskälet mellan Europa och Asien. Den dramatiska naturen med bergskedjorna i norr till de bördiga floddalarna i låglandet ligger i vår färdväg. Grottbostäder, tidig kristna kloster och världens äldsta vinkultur är smakprov på det rika kulturarvet under resan. Från forntid till senaste decenniet har regionens stormakter lämnat avtryck i ett land som håller stadig kurs mot demokrati, modernisering och ökad välfärd, samtidigt som landsbygden präglas av ålderstigna traditioner och en tidlös livsföring.

Efter varje dag anges vilka måltider som ingår.

Dag 1 Sverige – Tbilisi

Avfärd från Arlanda mot Tbilisi dit vi kommer fram tidigt nästa morgon.

Dag 2 Tbilisi – Mtskheta – Uplistsikhe – Akhaltsikhe

Vi börjar vårt besök med att checka in på hotell i huvudstaden Tblisi och en vila . Efter en sen frukost åker vi med buss till Georgiens gamla huvudstad, Mtsketa. Där får vi en kort guidning innan vi sätter oss på cyklarna. Vårt mål ärKavtiskhebi där vi äter lunch och tittar på den spektakulära grottstaden Uplistsikhe med ett helt samhäller uthugget ur berget. Med buss tar oss sedan via Stalins födelsestad Gori till Akhaltsikhe där vi efter en lång och händelserik dag checkar in på vårt hotell. 28 km 450 höjdmeter.

Frukost, Picknick, Middag.

Dag 3 Akhaltsikhe – Vardzia

Idag kliver vi direkt upp på våra cyklar och åker genom ett underbart landskap. Vi är omgivna av berg tills vi når vår andra grottstad, Vardzia som ligger vid floden Mtkvari. Den är från 1100-talet och skiljer sig mycket från det vi såg igår. Här finns det till och med några livs levande munkar i de drygt 500 grottorna. En gång i tiden hade komplexet 3000 grottor. Vi får se fresker och vinkällare. En kort sträcka efter grottstaden bosätter vi oss i ett enkelt och vackert gästgiveri som drivs av en lokal lantbrukarfamilj. Givetvis är det mat från deras gård och dryck från egen produktion som står på bordet vid kvällens middag 63 km 800 höjdmeter.

Frukost, Picknick, Middag.

Dag 4 Vardzia – Akhalkalaki

Vi cyklar tillbaka längs floden Kura och fästningen Khertvisi. Vi följer floden Paravanis dalgång till landskapet öppnar upp den vulkaniska högplatån Javakheti, där jordbruket dominerar.. I området finns flera armeniska byar som präglar landskapet. Att jordbruket är viktigt syns och att man odlar ganska få olika grödor. Vi bor i den lilla armeniskpräglade staden i Akhalkalaki. 45 km 400 höjdmeter.

Frukost, Picknick, Middag.

Dag 5 Akhalkalaki – Tsalka – Tbilisi

Vi börjar dagen med en transfer längs Georgiens största sjö Paravani till Tsalka där vi kliver upp på cyklarna för att färdas genom ett vulkaniskt landskap. Vägen slingrar sig fram genom öppet landskap som småningom övergår i ett behagligt kuperat landskap med slingriga vägar, kanske veckans bästa cykling. Före infarten till Tblisi tar vi transfer till vårt hotell i Tblisi. 65 km 800 höjdmeter.

Frukost, Picknick, Middag.

Dag 6 Tbilisi – Sioni

Idag kör vår buss oss norrut till Zaridzeebi där vi börjar cykla behagligt utför genom ett kulligt landskap och med Kaukasus som mäktig fond. Färden går genom små städer och byar. Till semesterbyn Sioni med sin stora vattenreservoar. Sioni i ett semesterområde för de inhemska georgierna, där vi bor i småstugor. 46 km 500 höjdmeter.

Frukost, Picknick, Middag..

Dag 7 Sioni – Gombori – Telavi

Nu har vi en underbar dag på cyklarna framför oss. Från Sioni trampar vi på slingriga vägar genom skogen upp mot Gomboripasset. Vägen anses som Georgierns vackraste och av och till ser vi att det borgar och vakttorn. När vi nått passet har vi en magnifik utsikt över Kaukasus och ca 20 km behaglig utförsåkning. Dagens slutmål är staden Telavi där vi bor på ett mycket familjärt gästgiveri och med strålande utsikten över staden o omgivningar.       65 km 1100 höjdmeter.

Frukost, Picknick, Middag.

Dag 8. Telavi – Gurjaani – Sighnaghi – Tbilisi

Bussen tar oss idag till Gurjaani och därifrån cyklar vi till pittoreska staden Sighnaghi som ligger vackert belägen på en kulle med utsikt över Alazani dalen och kaukasiska bergen . Längs vägen stannar vi för att äta lunch med hemlagade rätter och vin från egen produktion. Vi besöker också en lokal vinkällare där vin bryggs enligt den urgamla georgiska kveri-metoden, som skyddas av UNESCO sedan 200? Självklart visas processen och vi får prov-smaka. Dagen avslutas med att vår buss kör oss till ett hotell i Tbilisi och vi har middag på egen hand. 50 km 800 höjdmeter

Frukost och Lunch.

Dag 9. Tbilisi

Nu är det dags att till fots se Georgiens vackra huvudstad, Tbilisi. Gamla staden bjuder på en rik blandning av sevärdheter från 500-talet till nutid, allt inom korta gångavstånd. Vi börjar vår vandring vid 1200-talskyrkan Metekhi och ser den imponerande vyn från den över Tbilisi. En gång i tiden stod ett fängelse bredvid kyrkan men det revs av Stalin som själv varit internerad där. Vi fortsätter vandringen längs slingriga gator och till sist upp till det gamla fortet Narikala från 300-talet. Nedanför det ser vi kupolerna som täcker det stora och mycket kända badhuset. Bland av gammal o hypermodern arkitektur Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter och middagen äter vi tillsammans på en restaurang i Tbilisi.

Frukost och Middag.

Dag 10. Tbilisi – Sverige

Transfer till flygplatsen i Tbilisi och hemfärd.

Resefakta.

Resan arrangeras av Mikael Karlmark resebyrå. Kontaktperson Magnus Nilsson 070-737 25 26

Vi cyklar på 27-växlade mountainbikes med skivbromsar traditionell pakethållare. Hjälm och cykelväska ingår ej.

Preliminärt pris för resan är 17 000:-kr,rabatt 500:- kr för medlemmar i cykelfrämjandet

Enkelrumstillägg kostar. 2000 kronor.

I resan ingår: Flyg Arlanda-Tblisi t o r, samtliga transfers, måltider enligt ovan, cykelhyra, följebil med engelsktalade person. Måltider enligt program.

Ingår ej: dryck till måltider, fika.