Berlinresan

19 augusti - 17 september 2014

I mer än ett år hade vi planerat, fixat kartor och hittat cykelleder. Vi diskuterade och reviderade våra utrustningslistor. Kändes viktigt att ha liten och lätt packning. Vi hade gått på gym, på gympa o spinning, Vi tränade på CTV i Motala.

Vi hade också kontaktat olika vänner/släktingar och frågat om möjlighet till övernattning hos dem. Äntligen var det dags!!

En stormig och regnig tisdagsmorgon i augusti påbörjade vi vår långa cykelresa till Berlin.

Tre 64:a åriga kvinnor startade från en kolonistuga i Askim, strax utanför Göteborg, Vi följde Ginstleden ända ner till Skåne/Helsingborg. Den ”försvann” visserligen ibland, speciellt i städerna, men var i stort sett lätt att följa. Vi hade nytta av kartan som heter: Cykelkarta med delar av Västra Sverige, Västra Småland.

Efter den korta färjeturen mellan Helsingborg och Helsingör, cyklade vi längs med vackra Strandvejen ända in till Köpenhamn. Vi hade en vilodag i Köpenhamn.

Vi hann titta på Ströget, Nyhamn och Christiania. En idrottstävling som heter ”Iron man” var spännande att titta på.

Ett par dagar blev det också i Saksköping på Lolland. En familj där hade varit vänliga att låna ut sitt hus till oss. De själva var på semester i Polen. Där kunde vi även glädjas åt att kela med deras lilla katt, ”Röde” och tvätta våra kläder.

Sedan fortsatte vi. Leden följer Själland och Falsters östra kust helt nära havet ända ner till Gedser. Man passerar många vackra ställen och byar, inte minst Prästö och Marielyst. I Danmark följde vi cykelled nr 9. Den gick nästan ända ner till Gedser, där vi tog färjan till Rostock. Så snart vi kommit iland i Rostock dök cykelskyltarna upp som visade oss vägen ända till Brandenburger Tor i Berlin Vi hade egentligen förväntat oss att skyltarna ”Radfernweg Berlin – Kopenhagen” skulle finnas redan i Danmark.

I Tyskland går den vackra cykelleden genom ett enormt område som kallas Mecklenburger Seenplatte. Det är ett vidsträckt område med skogar, sjöar och små söta byar.  Huvudsakligen platt och väldigt lättcyklat. Man följer floden Havel långa stycken. Mellan Rostock och Berlin  såg vi många spännande saker t.ex. ett fält fullt av tranor. I koncentrationslägret Ravensbrück stannade vi vid ett minnesmonument efter de 3000 kvinnor som vistades där mellan 1939-45. Dagen efter kom vi till Oranienburg och besökte koncentrationslägret Sachenhausen.  220.000 personer var här som fångar och ca 100.000 dog här. Efter kriget blev koncentrationslägret interneringsläger som Sovjet styrde. Här finns mycket kvar att se och där finns nu ett museum.2014-09-03 002.JPG

Så här fina cykelkartor fanns det i Tyskland. I Tyskland fanns cykelvagnar på alla regiontåg. Undantagsvis blev det också 115 km en dag på hemvägen.

Så anlände vi till Berlin, Brandenburger Tor, den 4/9. Lummig, grön cykelväg nästan helt in till centrum och längs med söta kolonistugor. Bitvis på slutet följer man Mauerradweg in mot centrum.   

Berlin är en oerhört fascinerande och intressant stad !

Väder

Vi hade alltså mycket stark vind – motvind och regn den första dagen när vi cyklade ner till Stråvalla. Vinden avtog och i Tyskland var det mest vindstilla. Några regndroppar kom då och då, men de besvärade oss inte speciellt. Solen sken däremellan och temperaturen var behaglig för cykling. Vår badentusiast badade minst en gång i varje land. Sista dagen på hemvägen var det också regn. Cyklarna blev fulla av grus och lera. Vi tog oss fram ändå!!

Övernattningar

Vi hade bokat in oss för övernattning hos olika släktingar och vänner i Sverige och Danmark. Tio gratis övernattningar lyckades vi med och blev dessutom även bjudna på middagar och frukostar. Det var väldigt roligt att träffa varandras släkt och vänner, en del hade vi inte träffat på många år. Även de tyckte att det var kul att umgås en kväll med oss.

I Båstad bodde vi på Malens Strandpensionat, ett trevligt boende med rimligt pris.

I Tyskland blev det ibland vandrarhem, B&B och enkla hotell. Väl framme i Berlin bodde vi på ett Jugendgästehaus alldeles vid Hauptbahnhof. Det hade ett perfekta läge och personalen   var mycket trevlig och hjälpsam. Vi hade inte bokat några boenden i förväg i Tyskland. Ibland fick vi bra hjälp att hitta övernattningar genom turistbyrån.

Hemresan

Efter några dagar i Berlin valde Mette att ta tåget till Kiel och sedan Stenafärjan till Göteborg. Att ta med cykel på tågen i Tyskland är helt naturligt och fungerar utan förbokning på alla regionaltåg. Max 12 cyklar får medtagas per vagn och Mettes cykel var nummer 14!! Trångt i början, men några gick snart av. Sen var det inte helt lätt att få med den tungt packade cykeln mellan perronger, ibland utan hiss eller rulltrappa.

Ann-Sofie och Birgitta njöt Berlin en hel vecka. För cyklister är det mycket välordnat med bl.a. tydliga skyltar inne i stan. A-S o B tog tåget till Rostock. Därefter cyklade de utmed östersjökusten (Ostseekyste Radweg), en mycket välmarkerad led. Den följde oftast kusten där turistorterna låg tätt. På turistbyrån fanns detaljerade cykelkartor att köpa. I Puttgarten tog vi  färjan till Rödby och fortsatte hemfärden per cykel en bit innan  tog tåget till Göteborg. På hemresan blev det ca 400 km cykling. Det är lätt att ta med cykeln även i Danmark. I Köpenhamn bytte vi till Öresundståget där cykeln är välkommen hela vägen till Göteborg

Val av tid för långcyklingen

I slutet av augusti har tyskarna återgått till arbetet efter semestern. Vi mötte många andra cyklister med packning. Augusti – september är tydligen pensionärernas tid att ge sig ut på några dagars cykling. Ofta tar de med cykeln på tåget till startpunkten och cyklar sedan tillbaka hem. Vi såg en som fått problem med punkteringar, men vi klarade oss från alla olyckor. Vi hade extra förstärkta däck för att minska risken för punktering.

En cykeltur till Berlin rekommenderar vi varmt!!

Hur vi tänker kring utrustningen

Detta bör finnas med eller skaffas längs vägen:

 • Cykelkartor på alla sträckor (även i Sverige)
 • Extra förstärkta däck
 • Extra innerslang
 • Cykelhjälm
 • Termos
 • Kåsa
 • Spork
 • Plastpåsar
 • Sidenlakan
 • Handduk
 • Reflexväst

……förutom det man brukar ha med sig……tänk på att packningen ska vara lätt!!

Mette Hallberg  
Repslagaregatan 3C
413 18 Göteborg
Tel 031-239384

Birgitta Bånkestad
Tuggelitev 5A
653 50  Karlstad
Tel 0705-31 82 98

Ann-Sofie Nilsson
Batterigatan 5A
415 01  Göteborg
Tel 0704-810 811 eller 070 3519488

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *