Svensk cykelturism i fokus på ITB

Nu drar världens största turistmässa igång i Berlin. Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren är på plats och ska bland annat hålla ett föredrag om cykelturismen i Sverige.

Jättemässan ITB lockar tusentals utställare, besökare och journalister varje år. Det är den stora tyska cykelorganisationen ADFC som har bjudit in Cykelfrämjandets ordförande för att hålla presentationen om Sverige som cykeldestination.

– Det finns ett enormt stort intresse för att cykelsemestra i Sverige, inte minst i Tyskland. Sverige är en fantastiskt land att cykla i och har blivit betydligt bättre när det gäller leder och boenden på senare år. Kattegattleden invigdes i fjol och i år är det Sydostledens tur, säger Lars Strömgren.

Sverige har en lång tradition av cykelturism. I takt med att cyklingen i stort växer, ökar också intresset för att upptäcka landet på sadeln.

– Jag tror att det ökade intresset för cykling i allmänhet har gjort cykelsemestern till ett attraktivt och hållbart alternativ. Det finns ju också så många olika sätt att cykelturista på – från premiumturisten som reser lätt och tar in på hotell eller vandrarhem, till äventyraren som packar mountainbiken och tältar.

Cykelturismen omsätter mångmiljardbelopp i Europa. Enligt en studie gjord av EU-parlamentet 2012 ger cykelsemestrandet ett tillskott på 44 miljarder euro årligen till den europeiska ekonomin. Undersökningar visar också att cykelsemestarna gör av med betydligt mer pengar på mat och boende jämfört med andra grupper.

Men ett stort hinder för utvecklingen av cykelturismen är att det är svårt att ta cykeln på många tåg i Sverige. Det gör att många turister väljer andra destinationer.

– Det känns nedslående att behöva säga att det inte går att ta cykeln på tåget till de som hör av sig till Cykelfrämjandet. Sveriges turistnäring går miste om en potentiell guldgruva och det drabbar i första hand småföretagandet på landsbygden. Att tillåta cyklar på tågen är en grundförutsättning för utvecklingen av cykelturismen, säger Lars Strömgren.

Om ITB
ITB är världens största turistmässa som hålls i Berlin varje år. Utställare och föredragshållare från hela världen deltar och lockar till sig 110 000 besökare. ITB 2016 pågår 9-13 mars.