Politiker mot väggen i Sveriges Cykelriksdag den 16 mars

Under Sveriges Cykelriksdag den 16 mars samlas politiker, experter och allmänhet för att debattera cykling. Vilka cykelfrågor driver partierna? Hur agerar de för att gå från ord till handling? Räkna med en het debatt – du är inbjuden!

Det är valår och cykelfrågor är hetare än någonsin. Sveriges cykelriksdag, som hålls på Svenska Cykelmässan i Kista, samlar för andra året politiker, experter och engagerade för att ställa frågor och kräva svar. Förra årets upplaga drog fullt hus, direktsändes av SVT och blev internationellt omtalad.

I år vässas formen ytterligare med frågor som är avgörande inte bara för cyklingens framtid, utan också för människors hälsa, för miljön och för en sund utveckling i städer och på landsbygd.

Hur ställer sig exempelvis politikerna till genomförandet av den nationella cykelstrategin – är de beredda att skjuta till de medel som krävs? Vad tänker politikerna göra för att ta det nödvändiga steget mot Bortom Nollvisionen/Moving Beyond Zero?

– Nollvisionen var fantastisk när den kom, men det är 20 år sedan. Nu måste vi ta nästa steg och anamma en vision som inte bara räddar liv, utan som också ger människor friskare och längre liv. Det är en av flera viktiga frågor som cykelriksdagen kommer att kräva svar på av ansvariga politiker, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet och Svensk Cykling.

Representanter från riksdagspartierna frågas ut av en expertpanel bestående av några av landets mest tongivande cykelexperter, i ett rappt debattformat där publiken också är delaktig.

– Vi behöver en levande offentlig diskussion om cykling där alla har chansen att bidra till samtalet. Sveriges cykelriksdag är inte ett forum bara för experter utan ska engagera och tilltala alla, säger Arijana Marjanovic, vice ordförande i Cykelfrämjandet.

Sveriges Cykelriksdag hålls den 16 mars, kl. 13-14.40 på Svenska Cykelmässan i Kista.