Höstkonferens kring cykelturism

Johan Andersson, S, trafikutskottet med Lazze Grönberg var nöjda efter första dagen på Inspirationskonferensen om cykelturism.

Johan Andersson, S, trafikutskottet med Lazze Grönberg var nöjda efter första dagen på Inspirationskonferensen om cykelturism.

Gå på era lokala politiker om cykelturism, cykel på tåg, cykelvägar och annat som rör cykling.

Det var sammanfattat budskapet från de deltagande politikerna till deltagarna i höstens första inspirationskonferens 24-25 oktober. Temat var cykelturism och den hölls i vackra Solviken vid Sommen och drygt 50-talet cykelfrämjare deltog. Plus politiker och tjänstemän från turistnäringen.

Lazze Grönberg, som själv bor i trakterna, höll i arrangemanget. Här fick vi till exempel veta hur det går med cykel på tåg. Dag Midböe berättade och visade att det faktiskt går framåt. Hans lista över tågoperatörer som tar med cyklar kommer att läggas ut på hemsidan inom kort.

Bed & Bike, Cykelfrämjandets initiativ för cykelvänligt boende, diskuterades. Marianne från kansliet berättade att trots en längre tids stiltje i verksamheten, t ex inga kampanjer för fler boenden, är det fortfarande nästan 100 anläggningar med. Nu ska det satsas på det som har arbetsnamnet Bed & Bike 2. Förhoppningsvis kommer verksamheten i gång inom kort.

Cykelturismen utomlands ger bra med intäkter. Där omsätts miljoner euro varje år till exempel vid Bodensjön, längs Donau, Moseldalen m fl fina leder. Nu är bra cykelleder på rull även i Sverige. Till exempel Kattegattleden, invigd 6 juni i år, Sydostleden, invigd 2016, och Ölandsleden.

Sverige kan också bli en cykeldestination att räkna med!