FN instiftar Internationella cykeldagen

Den 3 juni firas från och med i år Internationella cykeldagen, efter ett beslut i FN:s generalförsamling i torsdags. Syftet är bland annat att öka uppmärksamheten på cykelns effekter för hälsa och miljö.

World Bicycle Day, som det internationella namnet lyder, har länge efterfrågats av World Cycling Alliance (WCA) och European Cyclists Federation (ECF).

Redan under klimatmötet i Paris 2015 presenterade organisationerna en analys av hur cykling bidrar till att möta FN:s globala hållbarhetsmål.

Bernhard Ensink, generalsekreterare för WCA och ECF, underströk att ”… en global cykelns dag med stöd hos FN skulle skicka starka signaler och höja medvetenheten om den potential ökad cykling har för att uppnå de globala målen”.

FN:s beslut om att anta resolutionen i torsdags fattades utifrån ett förslag från Aksoltan Ataýewa, som representerar Turkmenistan i generalförsamlingen. Förslaget hade från början stöd av 56 länder.

I ett pressmeddelande kommenterar Bernhard Ensink beslutet så här.

”Cykling ger med sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelar – och för människor samman. WCA och ECF är extremt glada över den här deklarationen. Den är ett erkännande av att cykling bidrar till att kunna möta hållbarhetsmålen.

(Original: “Cycling is a source for social, economic and environmental benefits – and it is bringing people together. WCA and ECF are extremely happy with this declaration. This UN declaration is an acknowledgment of the contribution of cycling to the sustainable development goals (SDGs)”)