Cyklisten som krigets hjälte

Filmrecension: Bikes vs Cars

Ett klipp visar när en motorväg stängs ner för vägarbete en helg i Los Angeles. Medierna kallar det för jordens undergång med tv-vinjetten Carmageddon. Dokumentärfilmen driver en helt motsatt tes, att det är bilismen som leder till undergången och att cyklismen kan rädda jorden. 

I sina tidigare filmer om bananföretagen och lobbyindustrin stod Fredrik Gertten och produktionsbolaget WG-film ensamma mot storföretagen. I den här filmen har han samlat massorna i den globala cykelrörelsen. Men det är fortfarande en kamp mellan David och Goliat. Nu med cyklar mot bilar. Dokumentären är en berättelse om kriget däremellan. Slagfältet är världens städer som Los Angeles, São Paulo och Toronto.

Där finns de trampsoldater som kan gestalta berättelsen om hur bilen blev norm, vad det gör med våra städer och vilka krafter som står bakom. Storföretagen är med i även denna Gertten-film Det skulle vara intressant att höra vad oljebolagen, byggföretagen och bilindustrin har att säga om det trafikkrig som de finansierar. Men de som får svara på kritiken är en PR-kille och en borgmästarassistent som inte kan säga mycket mer än att det är som det är. Att bilen behövs och att bilen är bra. Det är väl inget konstigt med det. Fast filmen visar att det ändå är något konstigt med det. Vilket bland annat en brasiliansk professor, en amerikansk journalist och en colombiansk trafikutbildare berättar. De små berättelserna får skildra statistiken. Att 70 procent av Los Angeles yta är till för bilar. Att en cyklist dör var fjärde dag i São Paulo. Att borgmästaren i Toronto gick till val på att satsa 300 000 dollar för att ta bort cykelbanor.

I stadskriget är cyklisternas landvinningar enstaka cykelbanor och motoristernas är att utöka sitt territorium med fler och fler bilfiler. Cyklisterna bildar en urban motståndsrörelse. De njuter av gatorna på nätterna när bilisterna sover eller folkbildar massorna med guideturer om billobbyism utanför BMWs butik. Att denna film faktiskt finns och finansieras är en seger som visar att den globala cykelrörelsen vinner mark. Och filmens inbjudande och illustrativa foto fångar upp den energi som finns i världens cykelkultur, med potential att skapa fred i trafiken. Filmen får en att längta ut till cykelbanorna för att knyta nävarna runt styret. Det får den fem cyklar för.

betygscyklar-bikes-vs-cars

Top