Billigare cykelreparationer nästa år

cykelmek foto Hanna Mi Jakobson

Det ska bli billigare att fixa cykeln, föreslår regeringen i den kommande vårbudgeten enligt SVT. Från den 1 januari 2017 föreslås momsen på cykelreparationer mer än halveras – från 25 procent till 12 procent.

– Många cyklar blir stående för att de behöver repareras eller servas och det är inte bra. Att sänka momsen på de här tjänsterna gör det billigare för oss konsumenter att hålla cyklarna i trim vilket jag är övertygad om kommer att få fler att cykla, säger Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren.

Sänkt moms kan också leda till fler lokala cykelbutiker och verkstäder, tror han. Det gör tröskeln lägre att hålla cykeln i bra skick.

Jämfört med bilen får cykeln i dag få statliga subventioner – trots fördelarna för hälsan, miljön och samhället i stort. Cykelfrämjandet vill därför att regeringen ska göra ordentliga satsningar för att fler ska välja cykeln före bilen.

– Där tror jag att elcykeln spelar en viktig roll. Med den kan du ta dig långa sträckor till och från jobbet utan att större ansträngning samtidigt som du får motion. Att göra som i Oslo och införa ett bidrag för att köpa en elcykel skulle vara ett sätt att få fler att upptäcka cyklingen.

Det han syftar på är det elcykelbidrag på maximalt 5000 kronor som Oslo kommun iförde i fjol.

– Och om fler köper elcyklar kommer fler att behöva bra tillgång till service, vilket momslättnaden kommer att underlätta.