Vad får dig att cykla?

joakim-ivarsson-bloggI vårtider som dessa kan det tyckas överflödigt att lobba för cykeln. Är det inte argument nog att se hur unga och äldre, barnfamiljer och långpendlare fritt susar fram längs cykelbanor och vägar? Det borde ju få varenda politiker, tjänsteman, företagare och privatperson att hoppa på sadeln och följa medvinden. Ändå vet vi att det forfarande är en bit kvar innan cykeln får platsen som den förtjänar i vårt land.

Till vardags jobbar jag med beteendeförändring. Mina klienter och jag behöver i vårt gemensamma arbete utgå från att vi människor kan ha svårt att göra det som vi vet att vi mår bäst av. Vi blir kortsiktiga och fastnar i onda cirklar. För att komma förbi detta finns en rad strategier. Sammanfattningsvis gäller det att inte bara hitta argumenten för en beteendeförändring, utan att också ringa in vad som i stunden verkligen motiverar oss att steg för steg röra oss mot våra mål.

Jag är tror att samma sak gäller för cykelfrågan. Det är utmärkt att vi har alla våra goda argument: miljön och klimatet, ekonomin, hälsan, bättre koncentration i skolan och på arbetet, ökade lyckonivåer, att det är så praktiskt, att det bidrar till trevligare stadsrum och landsortsmiljöer, att det passar vårt mänskliga behov av sinnesintryck längs vägen, och att det är ett utmärkt sätt att umgås. Men det viktigaste är ändå vad som får just dig att välja cykeln på morgonen. Och på samma sätt är det klokt att hjälpa andra aktörer att hitta vad de motiveras av i cykelfrågan. Det tycker jag vi ska tänka på när vi pratar med politiker, tjänstemän, chefer, vänner och allmänhet i år.

Två särskilt kraftfulla metoder inom beteendeförändring är att skapa social peppning och att göra beteenden mätbara. Därför har det varit extra roligt att vi i Cykelfrämjandet kunnat medverka vid lanseringen av filmen Bikes vs Cars runtom i landet samt den tillhörande appen som mäter cykelkilometer i världen och din hemort. Ta gärna del av dessa om du inte redan gjort det, och påminn dig än en gång om vilken stor global rörelse vi är en del av!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *